DünyaManşet

ABD’nin 46’ıncı Başkanı Joe Biden

0

ABD medyasına göre, Amerika Birleşik Devletleri‘nde 3 Kasım günü yapılan Başkanlık Seçimi’ni 270 delege sayısını aşan Demokrat Partili aday Joe Biden kazandı. Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olan ve 20 delegesi bulunan Pensilvanya‘dan Biden lehine sonuç gelmesi üzerine, ABD basını Biden’in Başkan olabilmek için yeterli delegeye ulaştığını bildirdi. Başta Associated Press (AP) olmak üzere uluslararası haber ajansları da Biden’ın ABD’nin 46. başkanı olduğunu duyurdu. Kritik eyaletlerden Nevada‘yı da Biden alarak delege sayısını 290’a yükseltti.  

Resmi sonuçlar ilan edilmemiş olmasına karşın, Donald Trump, oy sayımı devam eden diğer eyaletlerde kazansa bile tekrar başkan seçilme şansını yitirmiş durumda. 

Joe Biden bir twitter mesajı atarak, seçilmekten onur duyduğunu ve seçim sürecinde sürekli söylediği gibi bütün Amerikalıların Başkanı olacağını ifade etti. 

ABD’nin en yaşlı ve J.F. Kennedy‘den sonra ikinci Katolik başkanı olacak Joe Biden, ayrıca ABD tarihinde en çok oy alarak Başkan seçilen ilk kişi. 2020 seçimlerine Amerika halkı rekor katılım gösterdi ve 100 milyonu önceden, 50 milyonu sandığa giderek olmak üzere, 150 milyon seçmen oy kullandı.

Biden’in yardımcısı olarak aday gösterilen Kamala Harris ise ilk kadın, Siyah ve Asya kökenli Başkan Yardımcısı koltuğuna oturacak. 

Sonuçların ABD medyasında duyulması üzerine ülkenin pek çok yerindeki Siyah vatandaşlar sevinç gösterileri yaptı.

Üç kritik eyalette oy sayımı sürüyor

ABD Başkanlık seçiminde son durum ise şöyle: 

  • AP’nin bildirdiğine göre, kritik eyaletlerden Pennsylvania’da Joe Biden, başkan seçilmesi için gerekli asgari 270’in üzerinde 284 delege sayısına ulaştı. Biden Nevada seçimlerini de kazanarak delege sayısını 290’a çıkardı. 
  • Biden ayrıca sayımın sona yaklaştığı Georgia, Arizona eyaletlerinde de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump‘ın önünde.
  • Cumhuriyetçilerin kalesi konumundaki Alaska‘da da henüz kazananın kim olduğu belli değil.
  • Georgia eyaletinde ise, yetkililer Senato seçimi için yeniden sayım yapılacağını açıkladı.

Trump pes etmiyor

ABD basınının Pensilvanya sonuçları açıklandığı sırada golf oynamaya gittiğini açıkladığı Donald Trump ise kolay pes etmeye niyetli görünmüyor. Özellikle Pensilvanya için yeniden sayım isteyeceğini belirten Trump, sonuçların medyaya yansımasından sonra bir twit atarak, seçimi kendisinin kazandığını öne sürdü. 

İkinci kez seçilmeyen 10’uncu Başkan olarak tarihe geçen Trump’ın ekibinin özellikle kritik eyaletlerde oyların yeniden sayılması hatta seçimlerin yenilenmesi için mümkün olan tüm hukuki yolları deneyeceği belirtiliyor. Avukatları, pazartesi günü çok sayıda eyalet için dava açacaklarını bildirdi. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.