ABD’li Senatörden, “Kudüs kararı tehlikeli, Türkiye ile ilişkilerimizi bozabilir” açıklaması

ABD’nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını sert bir dille eleştirerek, bunun ABD’nin Türkiye ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu’daki ülkelerle ilişkilerini bozabileceğini söyledi.

ABD’nin Rhode Island eyaletinin Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse

CNN televizyonunda katıldığı programda konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Whitehouse, “Burada esas tehlikeli olan noktanın Orta Doğu’da askeri anlamda üslenmemiz konusunda halen bağımlı olduğumuz Türkiye ve bölgedeki en iyi dostumuz olmasına karşın Beyaz Saray’ın ilişkileri sürekli geriye götürmeye çalıştığı Suudi Arabistan’la ilişkilerimize etkileri olduğunu düşünüyorum” dedi.

Whitehouse, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın bu karara tepki olarak bazı adımlar atması halinde bunun, ABD’nin “bu bölgede etkili olma kabiliyetine gerçekten zarar verebileceğini” de sözlerine ekledi.

Başkan Trump, seçim kampanyasında verdiği bir vaadi yerine getirerek, bu hafta içerisinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etti ve büyükelçiliğin buraya taşınacağını söyledi.

İsrail, Kudüs’ün 1948 yılında batısını, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşları sonrasında doğusunu işgal etmiş ve 1980 yılında kentin tamamını başkenti ilan eden yasayı onaylamıştı. İsrail’in bu kararı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. Filistinliler de Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) de Kudüs’ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileri aşamalarında ele alınması ve iki devletli çözüm temelinde kentin İsrail ve Filistin devletlerinin başkenti olması gerektiğini savunuyor.

Bu nedenle Trump’ın kararına BM ve çok sayıda ülke tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararla ilgili olarak “Böyle bir adımı atmak bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır” dedi. Reuters’ın haberine göre, Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi de Trump’ın kararını “haksız ve sorumsuz” olarak nitelendirdi.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR