Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

AB’den İtalya’ya özür mektubu: Artık yanınızdayız

0

Koronavirüs salgını karşısında dünyada en çok can kaybı yaşayan İtalya‘ya AB Komisyonu Başkanı‘ndan özür mektubu geldi. Başkan, salgın sırasında AB’nin yeterli dayanışma gösterememiş olmasının incitici olduğunu belirtti ve “Artık yanınızdayız” dedi.

AB üyesi İtalya, salgında tek başına bırakıldığını ve üye devletlerden gereken yardımı alamamaktan şikayetçiydi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, İtalyan “La Repubblica” gazetesine yazdığı makaleyle bu durumu kabul etti. Birlik’in başlangıçta İtalya ile yeterli derecede dayanışma göstermediğini belirten Leyen, kriz ilk ortaya çıktığında pek çok AB ülkesinin fazlasıyla kendi sorunlarıyla meşgul olduğunu vurgulayarak şöyle yazdı:

Pandemiyi ancak Birlik olarak yenebileceğimizi fark etmediler. Bu inciticiydi, bundan kaçınılabilirdi. Ama bugün Avrupa İtalya’nın yanındadır.

Von der Leyen ayrıca, koronavirüsle mücadele etmek için Avrupa çapında 100 milyar Euro’ya varan kaynak sağlanacağını ve ilk uygulamanın İtalya’da başlatılacağını taahhüt etti, bununla birlikte AB yıllık bütçesinde, “eldeki her euro’nun” koronavirüsle mücadelede kullanılmasını önerdiklerini hatırlattı.

Koronavirüste ağır kayıplar vermeye devam eden İtalya, AB’nin ülkenin içine düştüğü kriz karşısındaki mesafeli tutumu öfkeye yol açmış, aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi ülkenin AB’den ayrılması gerektiğini savunmuştu.

Avrupa ülkelerinin İtalya’ya tıbbi malzeme göndermekte isteksizliği ve Almanya’nın aralarında olduğu bazı ülkelerin koronavirüsle mücadelede ortak Euro tahvili çıkarmayı reddetmesi de bu öfkeyi derinleştirmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.