ManşetEnerjiİklim Krizi

AB’den dört ülke rüzgar enerjisinde on kat artış sözü verdi

0

Almanya, Belçika, Hollanda ve Danimarka, Avrupa Birliği’nin (AB) iklim hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak ve dolayısıyla Rus enerjisine bağımlılığı sonlandırmak amacıyla Kuzey Denizi’ndeki rüzgar enerjisi kapasitesini  150 gigavata çıkaracak bir projeyi gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu.

Dört ülke dün proje kapsamında 2050’ye kadar Kuzey Denizi’nde en az 150 gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturmak için taahhütte bulundu.

Danimarka’daki açık deniz rüzgar enerjisi zirvesinde imzalanan deklarasyon, Avrupa’nın  Ukrayna’daki savaş devam ederken Rus enerji ithalatına bağımlılığını sonlandırmayı da amaçlıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz deklarasyona ilişkin olarak “Bu sadece bir deklarasyon değil, önümüzdeki dönemde yapmamız gereken ve yapacaklarımız için bir alet kutusu” değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka Ticaret Bakanı Simon Kollerup, yaklaşık 150 GW’nin Avrupa’daki 230 milyon eve elektrik sağlamak için yeterli olacağını, ancak hedefin aynı zamanda ağır endüstriler ve ulaşım için hidrojen ve yeşil yakıtlar sağlamak üzere yeşil gücü kullanmak olduğunu söyledi.

Danimarka İklim Bakanı Dan Jorgensen‘e göre, 150 gigavat açık deniz rüzgar enerjisi kurmanın maliyeti yüz milyarlarca dolara tekabül edecek ve esas olarak küçük devlet sübvansiyonlu özel yatırımcılar tarafından finanse edilecek.

Dört ülke  kapasitelerini 2030’a kadar dört kat artırarak 65 gigavata çıkarmayı planlıyor. Yeni rüzgâr çiftlikleri dört ülkenin Kuzey Denizi sahili açıklarına kurulacak.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen projenin Kuzey Denizi’ni “Avrupa’nın yeşil enerji fabrikası” hâline getireceği yönünde görüş bildirdi.

Avrupa Komisyonu’nun RePowerEU planı

Öte yandan Avrupa Komisyonu‘nun fosil yakıt bağımlılığını azaltmak için açıkladığı RePowerEU planına göre, Avrupa Yeşil Mutabakatı mevzuatına uyum kapsamında yenilenebilir enerji için 2030 ana hedefinin yüzde 40’tan yüzde 45’e çıkarılması için teklif oluşturulacak.

Komisyonun önerileri şöyle:

  • Bağlayıcı Enerji Verimliliği Hedefi’nin yüzde 9’dan yüzde 13’e çıkarılması da dahil olmak üzere uzun vadeli enerji verimliliği önlemlerinin geliştirilmesi;
  • Gaz ve petrol talebini yüzde 5 oranında azaltabilecek kısa vadeli davranış değişikliklerini detaylandıran ve üye devletlerin haneleri ve endüstriyi hedefleyen özel iletişim kampanyaları başlatmaya teşvik eden ‘AB Enerji Tasarrufu Bildirimi’nin hayata geçirilmesi,
  • Üye devletlerin enerji tasarruflu ısıtma sistemleri, bina yalıtımı, cihazlar ve ürünlerde KDV oranlarının düşürülmesi gibi enerji tasarrufunu teşvik etmek için mali önlemler kullanması.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.