DünyaManşet

AB’de yeni dönem

0

fft81_mf1890989AB dönem başkanlığı Yunanistan’a geçerken Letonya, Euro Bölgesi’ne katıldı. Romanya ve Bulgaristan serbest dolaşım hakkına kavuştu.

AB dönem başkanlığı dün Litvanya’dan ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a geçerken yeni dönem üç üye ülkeye yenilikler getirdi. Letonya Euro Bölgesi’ne katılan 18’inci ülke olurken Romanya ve Bulgaristan vatandaşları için serbest dolaşım hakkı başladı. Romanya ve Bulgaristan, 2007’de AB’ye üye olduğunda bu iki ülkenin vatandaşlarının çalışma hakları ve gittikleri ülkelerin sosyalyardımlarından yararlanmaları geçici olarak kısıtlanmıştı. AB’ye üye olduktan sonra blokta vizesiz seyahat edebilen Romanya ve Bulgaristan vatandaşları dünden itibaren herhangi bir kısıtlama olmaksızın AB’de dolaşım hakkına kavuştu.
2007’de 26 ülkeden 9’u bu iki ülkenin vatandaşlarının çalışabilecekleri sektörlere geçici kısıtlamalar koymuştu. Fransa, Hollanda ve Belçika, Romanyalılar ve Bulgaristanlılara çalışma vizesi istiyordu. Britanya ise ‘katılım sürecindeki ülke işçisi’ belgesi alma zorunluluğu getirmişti. AB’nin varlıklı ülkelerinde göç dalgası olacağı korkusu yaşanırken Bükreş ve Sofya, iş bulmak için göç etmek isteyenlerin zaten ülkeden ayrıldığını belirtip korkuların yersiz olduğunu söylüyor. Romanya Dışişleri Sözcüsü Brandusa Predescu, Romanyalılar ve Bulgaristanlılara karşı AB basınında ırkçı bir kampanya yürütüldüğünü belirterek “Bir Romanyalı işgali olmayacak” dedi.
Euro Bölgesi’nde ekonomik kriz sürerken Baltık ülkelerinden Letonya da önceki geceden itibaren Euro’yu kullanan 18. üye oldu. Birliğe 2004’de kabul edilen Letonya’nın Euro’ya geçişi nedeniyle başkent Riga’da büyük bir havai fişek gösterisi düzenlendi. Başbakan Valdis Dombrovskis, “2014 Letonya için tarihi bir yıl olacak” dedi. Letonyalıların yarısı Lats’a veda etmekte güçlük çekerken Euro’nun ülkeye ekonomik istikrar getireceğinden şüphe duyuluyor. Bir başka Baltık ülkesi Litvanya da 2015’te Euro Bölgesi’ne dahil olacak.

Atina’da kafalar karışık

Yunanistan’ın beşinci kez AB dönem başkanlığı ise sancılı başladı. Almanya Parlamentosu’ndaki bazı milletvekilleri, dönem başkanlığının 100 milyon Euro’ya mal olacağını ve Atina’nın bu parayı AB’den borçlanacağını belirterek Yunanistan’ın dönem başkanlığından kendi rızasıyla çekilmesini istedi. Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris de “Yunanistan, Dönem Başkanlığı’nı pokerde olduğu gibi geçse iyi eder” dedi. Yunan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos “Dönem başkanlığı normal bir AB ülkesi olduğunu kanıtlaması açısından Yunanistan için fırsattır” yanıtını verdi. Dönem başkanlığının amblemi yelkenli kayığın 12 bin 300 Euro’ya mal olması, ihale açılmadan bir firmaya yaptırılması ve Rum Yönetimi’nin dönem başkanlığındaki amblemi andırması da medyada eleştiri konusu oldu. Dönem başkanlığında, Yunanistan’ı AB’de büyüme ve istihdam, yasadışı göçle mücadele ve sınır kontrolü, bankacılık sektöründe birleşmenin sağlanması gibi konular bekliyor. Atina krize rağmen AB’yi tehdit eden meselelere karşı koyabileceğini ispatlamak istiyor. AB dönem başkanlığı 1 Temmuz’da İtalya’ya geçecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.