AB’de rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, 11 milyar Euroluk gazdan tasarruf sağladı

Avrupa Birliği'nin geçen yıldan bu yana rekor düzeyde gelişenrüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi, savaş ve enerji krizinin ortasında 11 milyar Euro maliyeti olan sekiz milyar metreküp ek fosil gaz ihtiyacının önüne geçti.

E3G ve Ember tarafından yayımlanan yeni çalışmaya göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana rüzgar ve güneş enerjisinin Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik ihtiyacının dörtte birini karşıladı.

AB, yenilenebilir enerjideki  geçen yılki rekor büyümeyle 11 milyar Euroluk doğal gaz maliyetinden kurtuldu; bunun yanı sıra, elektriğinin yüzde 20’sini sağlamak için fosil gaza tahmini 82 milyar Avro harcadı.

Ember‘in kıdemli analisti Dr. Chris Rosslowe, “Rüzgar ve güneş enerjisi halihazırda Avrupa vatandaşlarına yardımcı oluyor. Ancak gelecekteki potansiyeli çok daha da büyük” yorumunu yaptı.

Rüzgâr ve güneş enerjisi, geçen yılın aynı döneminde AB elektriğinin yüzde 21’ini üretirken bu yıl Mart-Eylül AB elektriğinin %24’ünü (345 terawatt saat) üreterek bir önceki yıla göre 39 TWh’lik rekor bir artış gösterdi.

Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya‘nın (%35) da bulunduğu on dokuz AB ülkesi rüzgâr ve güneş enerjisinde rekor kırdı.

Çalışma, AB’nin gaza olan bağımlılığını arttıran ve AB’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerini engelleyen geçmiş politika tercihlerinin, Avrupa’nın şu an gördüğü rekor seviyedeki enflasyonunun ana nedenleri olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi, yüksek fiyatlı gaz ithalatını önemli ölçüde önleyerek daha da yüksek bir enflasyon ve daha derin bir krizi önledi.

Analiz, Avrupa Komisyonu’nun RePowerEU hedefinin Avrupa’nın yüksek maliyetli gaz ithalatına maruz kalmasını önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde azaltarak enerji ve fiyat güvenliğini güçlendirme potansiyeline sahip olduğu sonucuna varıyor. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için politikaların AB Üye Devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenmesi ve şu anda müzakerelere tabi olan mevzuata konulması gerekiyor.

E3G’de enerji sistemi geçişlerine odaklanan Kıdemli Uzman Artur Patuleia, “Sıkı LNG piyasalarının önümüzdeki yıllarda da yüksek gaz maliyetlerini sürdürecek olması nedeniyle, hükümetlerin RePowerEU’nun temiz enerji hedefini desteklemesi ve bunu enerji fiyat krizine müdahalenin temel bir unsuru haline getirmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR