Manşetİklim Krizi

AB’de iklim için dönüm noktası: Bütçe masada, aktivistler ‘Yeşil Toparlanma’ istiyor

0
Fotoğraf:AA

17-18 Temmuz tarihlerinde Avrupa Birliği’ndeki hükümetlerin en üst düzey yetkilileri, birliğin 27 üye ülkesinin 2021 yılı bütçesi anlamına gelen 2021-27’nin yenilenmesi ve Çok Yıllık Mali Çerçeve’yi (MFF) görüşmek üzere aylar sonra ilk kez bir araya gelecek.

Toplantıda aynı zamanda Yeni Nesil AB (Next Generation EU, NGEU) olarak bilinen yeni ekonomik toparlanma aracı da müzakere edilecek. Ortaya çıkacak anlaşma, AB’yi Avrupa Yeşil Düzeni’ne hizmet edecek şekilde ekonominin yeşil ve dirençli bir vizyonla toparlanması için doğru yola sokabilir. Ancak bu anlaşma gerçekleşmezse de gelecek nesiller sürdürülebilir olmayan bir geleceğe maruz kalabilir.

İklim için ayrılan bütçeyi büyütme fırsatı

Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde, Konseyin başkanlığını yapan Charles Michel tarafından yayınlanan müzakere metnine göre, AB bütçesi ve ‘İyileştirme ve Dayanıklılık Aracı’ kapsamındaki harcamaların en az yüzde 30’unun iklim hedeflerini desteklemesi gerekiyor.

Ayrıca bu harcamaların tamamının Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu olması ve “çevreye zarar vermeme” ilkesine uygun olması gerekiyor. Bu yılın başındaki planla karşılaştırıldığında bu miktar, iklim için 95 milyar Euro ek finansmana denk geliyor.

AB üyeleri bu hafta sonu, iklim için tahsis edilen harcamaların hacmini artırma ve ‘Yeni Nesil AB’ araçlarını genişletme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, Yeşil Düzen hedefleriyle uyumlu olmayan yatırımları dışarıda bırakarak “çevreye zarar vermeme” ilkesini de güçlendirilebilme şansları olacak.

Avrupa’da eylem dalgası

Vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, ulusal ve bölgesel ölçekteki yöneticiler, Avrupa liderlerinin uygulanabilir bir Yeşil Toparlanma için uzlaşıya varmaları için sanal ve fiziksel olarak bir araya geliyor.

Bu bağlamda, hem sanal hem fiziksel olarak planlanan eylemler, müzakerelerdeki çıkmaza giren konuların, geleceği göz önünde bulunduran sürdürülebilir bir ekonomi lehine ilerlemesini amaçlıyor.

İklim değişikliğini merkezine alan bu eylemler serisinde toplumun farklı kesimleri bir araya geliyor. İklim bilimciler, aktivistler ve Nobel ödülüne sahip en genç insan olan Malala Yousafzai gibi ünlülerin de dahil olduğu sanal eylemler düzenleniyor:

Greta Thunberg’den imza kampanyası

Binlerce kişi, Greta Thunberg tarafından kaleme alınan ve Yousafzai’nin ve Leonardo Di Caprio’nun da imzacı olduğu mektupta, AB liderlerinin iklim krizini bir kriz olarak ele almalarını talep ediyor.

Rise for Climate Belgium – 27 gençlik hareketi, üye devletlerin tamamından Konsey toplantısı sırasında iklim değişikliği konusunda harekete geçmelerini talep ediyor. Eylemin videosuna ve etkinliğe ulaşmak için tıklayınız .

V4 Capitals şemsiyesi altında buluşan belediye başkanları Almanya Başbakanı Angela Merkel’e açık mektup gönderdi

Belediye başkanlarından çağrı

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová tarafından desteklenen Budapeşte, Bratislava, Prag ve Varşova belediye başkanları, Avrupa Yeşil Düzeni’ni onayladı. Grup aynı zamanda, AB’yi mevcut emisyon azaltım hedeflerini 2030 yılına kadar yüzde 55 artırmaya çağırdı.

WeMove, Avaaz – 1 milyondan fazla vatandaşın imzaladığı dilekçeyi sunmak için 17 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenen bir eylem düzenlecek.

Yeşil Toparlanma talebiyle çevre konusunda çalışan 160 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle 1,3 milyon imza toplanan kampanyanın bir sonraki aşamasında 17 Temmuz Cuma günü sanal şekilde gerçekleşecek bir eylem düzenliyor.

İklim Eylem Ağı (Climate Action Network, CAN) Avrupa ve Güney Doğu Avrupa Banka İzleme Ağı (CEE Bankwatch) – AB üyelerinin bölgesel finansman ve ekonomik toparlanma fonlarını iklim değişikliğine etki etmeyecek şekilde yönlendirmesini talep ediyor. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

180,5 milyon vatandaşı temsil eden Under2’dan çağrı

Under2 Koalisyonu – Avrupa çapında 13 ulusal ve bölgesel yönetimin temsilcileri, AB üyelerinin yeşil toparlanmaya öncelik vermesini talep etti.

Under2 koalisyonunun üyeleri, 14 Temmuz’da kamuoyuyla paylaştıkları bildiride, hükümetlerin Yeşil Kurtarma paketlerini önceliklendirirken, ekonomileri desteklemenin yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacak şekilde yer vermeleri gerektiğini bildirdi.

Mektup Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda, İskoçya, Galler ve Portekiz‘den Under2 koalisyonu bünyesindeki bölgesel ölçekteki yöneticilerin ve bakanların imzasını taşıyor. Under2 koalisyonu, 6 trilyon Euro’nun üzerinde toplam GSYİH’ye sahip olan 180,5 milyon vatandaşın yaşadığı bölgeyi temsil ediyor.

C40 kent yönetimlerinden öncülük etme sözü

C40 Kent yönetimleri, COVID-19 krizi sonrasındaki yeşil toparlanmaya öncülük etme sözü verdi.

700 milyon kişinin yaşadığı 96 yerel yönetimin koalisyonu olan C40 , COVID-19 krizi sonrasındaki ekonomik toparlanma kapsamında sağlık, temiz hava ve yeni istihdam alanlarına odaklanan yeni gündemini oluşturdu.

Green 10’dan açık mektup

Green10 10 Temmuz’da AB’deki karar vericilerden İyileşme ve Dayanıklılık Aracı’na dahil edilmemesi gereken sektörler belirlemesini talep eden mektup gönderdi.

Avrupa’nın iklim ve çevre politikaları üzerinde çalışan en büyük on sivil toplum kuruluşundan olan G10, AB’deki karar vericileri Toparlanma Fonu’nun iklim değişikliğini ve doğanın korunmasını değerlendirmeye davet ediyor. Mektuba bu linkten ulaşabilirsiniz.

Avrupa Enerji Tasarrufu İttifakı (European Alliance to Save Energy, EU-ASE) – 27 AB üyesinin hükümetlerine yönelik olarak COVID-19 salgınının yol açtığı ekonomik ve sosyal krizin yönetiminde liderlik etmesi ve uzun vadeli siyasi vizyon ortaya koyması çağrısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.