Dünyaİklim KriziManşet

ABD’deki yangınların dumanı kıtayı sardı: New York’ta rekor hava kirliliği

0

İnsan kaynaklı iklim krizinin etkisiyle yaşanan aşırı sıcak dalgalarının ardından orman yangınlarıyla mücadele eden Amerika Birleşik Devletleri’nde hava kirliliği de rekor seviyelere yükseldi.

New York eyaleti, Peru’daki Lima’yı ve Hindistan’daki Kolkata’yı geride bırakarak dünyanın en kötü hava kalitesine sahip şehirler arasına girdi.

Eşiğin üzerine çıktı

Çarşamba sabahı Manhattan‘da hava kalitesi endeksi 157’ye yükselerek sağlığın tehdit altında olduğu anlamına gelen 100 eşiğinin oldukça üzerine çıktı.

Devlet yetkilileri ise yaptıkları uyarıda hamile kadınların, yaşlıların ve kronik hastalığı bulunan hassas grupların dikkatli olması çağrısında bulundu.

‘Benzeri görülmemiş bir durum’

The Guardian’ın haberine göre Montclair State Üniversitesi’nde yerküre ve çevre çalışmaları profesörü George Pope, New Jersey’deki ofisinin camından Manhattan’ı göremediğini belirtti ve “Puslu bir gün olsa bile hemen hemen her zaman ufuk çizgisini, en azından bir silueti görebilirsiniz. Bu, benzeri görülmemiş bir şey” dedi.

ABD’nin batısında yanan 80’den fazla büyük orman yangınından çıkan duman Philadelphia, Washington DC, Pittsburgh ve Toronto gibi doğu Amerika ve Kanada şehirlerinde de etkili oluyor.

Dumanlar doğuya doğru yayılıyor

Uydu görüntüleri, batıdaki yangınlardan çıkan dumanın Kanada’ya sıçradığını ve doğuya doğru yayıldığını ve Minnesota gibi eyaletleri sağlıksız hava koşullarına sürüklediğini gösteriyor.

Rüzgarlar, PM2.5 olarak bilinen yanan ağaçlardan ve bitki örtüsünden yayılan küçük kurumlu parçacıkları büyük mesafelere kolayca taşıyabiliyor. Bu PM2.5 partikülleri, solunduğunda akciğerlere girebiliyor ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Ulusal Hava Servisi’nden bir meteorolog olan David Lawrence, “Muazzam miktarda duman üreten çok sayıda yangın görüyoruz. Normalde duman ülkenin doğu kısmına ulaştığında incelir. Ancak bu yangınlardan o kadar çok duman çıkıyor ki duman tabakası hala kalın” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.