İklim KriziManşet

ABD’deki aşırı soğuklar iklim değişikliğinin sonucu

0
New York'ta Hudson nehri dondu
New York'ta Hudson nehri dondu

New York’ta Hudson nehri dondu

ABD’de dondurucu soğuklar sürerken 50 eyalette de sıcaklıklar sıfırın altına düştü. Dün ölçülen sıcaklıklar sadece kuzey eyaletlerinde değil, sıcağıyla meşhur Hawai ve Florida’da bile sıcaklıklar sıfırın altında seyretti.

Sıcaklıkların Minnesota’da -40’la rekor kırdığı belirtilirken, bazı yerlerde rüzgar nedeniyle hissedilen sıcaklığın -60 dereceye düştüğü bildiriliyor. ABD’nin pek çok yerinden ölçülen sıcaklıklar şu anda Antartika’da ölçülen sıcaklıklardan çok daha düşük. Öte yandan Kuzey Kutbu’na yakın Alaska’da ölçülen sıcaklıklar diğer eyaletlerin çoğundan daha yüksek.

Bu sıradışı soğukların nedeni kutup girdabı denen bir hava olayı. Normalde tropiklerden kuzey kutbuna doğru düz esmesi gereken jet hava akımlarının kuzey kutbundaki sıcaklıkların artmasına bağlı olarak kavisli bir hal alması ve kuzey kutbu üzerinde bulunması gereken ve polar vortex, ya da kutup girdabı denen soğuk hava kütlesinin zayıflamasıyla soğuk havanın güneye doğru yer değiştirmesinin ABD genelinde hissedilen kutup soğuklarının nedeni olduğu belirtiliyor.

Zayıflayan kutup girdabı kutup havasının güneye kaymasına neden oluyor. Kaynak: NOAA

Zayıflayan kutup girdabı kutup havasının güneye kaymasına neden oluyor. Kaynak: NOAA

Bazı iklim bilimciler aşırı soğukların iklim değişikliğinin beklenen bir sonucu olduğu yorumunu yapıyorlar. ABD’yi derin dondurucuya çeviren soğuk hava, kuzey kutbundaki soğukların beklenenden daha az olmasıyla birlikte seyrediyor. Hatta Alaska ve İskandinav ülkeleri normalden daha ılıman bir kış geçiriyorlar.

Rutgers Üniversitesi’nden iklimbilimci Jennifer Francis, bu tür soğuk dalgalarının kuzey kutbunun orantısız bir biçimde ısınması devam ettiği sürece sıklaşacağı görüşünde.

Yani soğuk geçen kışların küresel ısınmanın olmadığı anlamına geldiğini sananlar bir kez daha yanılıyor. İklim değişikliğinin zaten iki uçtaki dğerlerin de artması anlamına geldiğini berlirten iklim bilimciler bu aşırı soğukların da iklim değişikliğinden kaynaklandığı konusunda pek şüphe duymuyorlar.

Climate Progress ve The Guardian’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.