DünyaManşet

ABD’de silah satışları mayıs ayında yüzde 80 arttı

0

Küçük Silahlar Analizleri ve Öngörüleri (SAAF) isimli şirket tarafından yürütülen araştırmada, Mayıs ayında ABD genelinde yaklaşık 1,7 milyon silah satıldığı belirtildi.Böylece satışlar geçtiğimiz yılın Mayıs ayındaki ortalamasına göre yüzde 80,2 artmış oldu.

Euronews’te yer alan habere göre Federal Soruşturma Bürosu‘nun (FBI) adli sicil kaydı soruşturmalarına dayandırılan verilerde tabanca satışlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 94, uzun namlulu silah satışlarının ise yüzde 66,3 arttığı tahmin ediliyor.

Koronavirüs ve Floyd protestoları

Satışların geçen yıla göre artmasının arkasında ülkeyi derinden sarsan yeni tip koronavirüs salgınının ve George Floyd isimli siyah ABD vatandaşının polis tarafından nefesi kesilerek öldürülmesinin ardından başlayan protestolar olduğu tahmin ediliyor.

New Jersey’de Guns & Roses isimli mağazayı işleten Joe Hawk, The Washington Times’a yaptığı değerlendirmede “Neredeyse satışlara yetişemiyoruz. Anma Günü’nden (Floyd’un öldürüldüğü 25 Mayıs günü) sonra satışlar yine uçtu” şeklinde konuştu.

İlk kez silah alanların sayısı yüzde 67 arttı

Diğer yandan ülkede ilk kez silah alan kişilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 67 arttı. ABD’de silah üreticileri ve satıcılarını temsil eden NSSF’ye göre yılın ilk dört ayında müşterilerin yüzde 40’ı ilk defa bir silah satın aldı. Bu oran geçen yıla kıyasla yüzde 67’lik bir artışa denk geliyor.

Her beşinden ikisi kadın olan bu müşterilerin ortalama harcadıkları miktar ise 595 dolar olarak kaydedildi.

Uzun silah kuyrukları

Daha önce de koronavirüs salgının ülkede görülmeye başlamasıyla birlikte oluşan uzun silah kuyrukları gündeme gelmişti.

Silah alıcıları hem toplumun durumu hakkında endişeli oldukları için hem de hükümetin ulusal acil durum sırasında silah alımlarını sınırlama ihtimalinden dolayı bu kuyruklara girdiklerini anlatmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.