ManşetEnerji

ABD’de petrol fiyatları eksiye düştü

0

ABD’de petrol fiyatları koronavirüs sebebiyle talebin azalması ve depolama kapasitesinin aşılmasıyla birlikte tarihte ilk kez sıfırın altına düştü. Yani üreticiler alıcılara petrolü ellerinden alması için para ödüyor.

Petrol fiyatlarının ölçütü olarak alınan ABD merkezli West Texas Intermediate’te varil başına fiyat -40,32 dolar gibi düşük bir seviyeye indi. Şu anda ise yükselerek -4.510 dolardan işlem görüyor.

Dünya genelinde en yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise gün içerisinde yüzde dokuza varan azalış göstererek 25,38 dolara kadar indi.

Trump’tan müdahale

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’deki ham petrol fiyatlarının sıfır doların altına düşmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Bu düşüşün nedeni, kimsenin şu anda araba kullanmaması. Fabrikalar, iş yerleri kapalı” yorumunda bulundu.

Trump, “ABD olarak, Stratejik Petrol Rezervimize 75 milyon varil petrol alacağız. Şu anda 75 milyon varil alacak kapasitemiz var. Şimdi petrol almanın tam zamanı” değerlendirmesinde bulundu. Bu düşüşün kısa vadeli olduğunu belirten Trump, bir ay gibi bir süre içerisinde petrol fiyatlarının tekrar 20 dolar seviyelerine çıkabileceğini söyledi.

Türkiye’yi etkilemeyecek

Sözcü’ye konuşan enerji piyasası uzmanları ABD vadeli petrol işlemlerindeki hareketlerin doğrudan Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını etkilemeyeceğini belirtiliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyatları CIF MED Genova/Lavera benzin ve motorin fiyatlarındaki değişim izlenerek belirleniyor.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, petrol fiyatı 1 kuruşa inse bile Türkiye’de akaryakıtta maktu ÖTV alınıp onun da KDV’si hesaplandığı için 1 litre benzinin 2.97, 1 litre motorinin ise 2.41 liradan daha düşük fiyata satılamayacağını söyledi. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.