DünyaKadınManşet

ABD’de kadınlar kürtaj hakkı için yürüdü: Kürtaj kişisel bir tercihtir, yasal bir tartışma değil

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) binlerce kadın 2 Ekim Cuma günü ülkenin başkenti Washington da dahil birçok kentte kürtaj hakkı için yürüdü.

Ülkenin eyaleti Teksas‘ta eylül ayında hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtaj yasaklanmış ve kürtaj yaptıran kişinin yanı sıra bu sürece yardım eden ve yasayı ihlal eden kişilere dava açılabileceği duyurulmuştu. 

Ülkenin en katı yasağı olarak nitelendirilen yasada, tecavüz ve ensest gibi durumlar için de istisna sağlanmıyor.

Binlerce kadın Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü

Cuma günü Washington’da Federal Plaza adlı meydanda bir araya gelen binlerce kadın ellerinde “Kürtaj kişisel bir tercihtir, yasal bir tartışma değil”, “Herkes kendi rahmine baksın”, “Herkesin kürtaj olmuş bir sevdiği var” yazılı dövizleriyle Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü.

Washington’daki gösteride kürsüye çıkan konuşmacılar Teksas eyalet yönetimine karşı tepkilerini tekrar ederken, Teksas’ın Dallas kentindeki Afiya Merkezi adlı kadın sağlık kuruluşundan Marsha Jones konuşmasında, “Teksas’a gününü göstereceğiz. Artık bize bedenimizle ilgili ne yapmamız gerektiğini söyleyemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Ülke genelindeki yürüyüşü düzenleyen ve Kadınlar Yürüyüşü hareketi liderlerinden Rachel O’Leary Carmona da “Bu yürüyüş, anayasal hakkımız olan kürtaj hakkımızı güvence altına almak ve güçlendirmek için. Bu, bizim yanımızda olmayan ya da gerektiği gibi acil adım atmayan Anayasa Mahkemesi hakimleri, eyalet milletvekilleri ve senatörlere karşı bir mücadele” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör de yasayı insanlık dışı buldu

Ülkenin Maine eyaletinde, yürüyüşten bağımsız başka bir etkinlikte konuşan Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins de söz konusu yasayı aşırı, insanlık dışı ve anayasaya aykırı olarak değerlendirdi ve benzeri yerel yasaların federal düzeyde geçersiz kılınacağını söyledi.

Bunun yanında Collins, iki Demokrat bir Cumhuriyetçi olmak üzere üç meslektaşıyla birlikte bu konuda adım atma hazırlığında olduklarını kaydetti.

Başkan Joe Biden yönetimi de, Teksas yasasınının federal yasalara aykırı olduğunu söylemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.