Dünya

ABD’de ‘Çay Partisi’ Yükselişte

0

ABD’de ara seçimlere altı hafta kala Cumhuriyetçi Parti’nin temel kanadı, bu partiden bölünen çevrelerin oluşturduğu Çay Partisi hareketi karşısında darbe almış görünüyor.

Christine O'Donnell

Delaware eyaletinde yapılan ön seçimlerde muhafazakâr Çay Partisi hareketinin adayı Christine O’Donnell, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato adaylığını kazandı.

2 Kasım’da yapılacak ara seçimlerde, Demokrat başkan yardımcısı Joe Biden’in elinde bulunan Delaware Senato üyeliği de oylanacak.

Son seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcılığına aday gösterdiği Sarah Palin’in desteklediği O’Donnell, 18 yıldır Delaware’den kongre üyeliğini yürüten Mike Castle’ı rahatlıkla bozguna uğrattı.

O’Donnell, eşcinsellik ve kürtaj karşıtı ayrıca silah kullanımını destekleyen söylemiyle dikkat çekiyor.

New York eyaletinde de yine Çay Partisi Hareketi’nin desteklediği ve siyasette yeni bir yüz olan Carl Paladino, eski Kongre üyesi Rick Lazio karşısında Cumhuriyetçi partinin valilik adaylığını elde etti.

Geçen yıl oluşturulan Çay Partisi Hareketi’nin New Hampshire eyaletinde de sürpriz yapabileceği konuşuluyor.

ABD vatandaşları, yedi eyalette ön seçime gidiyor ve iki ana partinin destekçileri, ara seçimlerdeki adaylarını belirliyor.

Ön seçimler, ABD’de genel seçim eğilimlerinin ve partilere olan desteğin bir göstergesi olarak görülüyor.

Çay Partisi

Çay Partisi hareketi şimdiye kadar ülkede birbirinden hayli farklı noktalarda bulunan Alaska, Nevada, Colorado ve Connecticut eyaletlerinde zafer kazanmış durumda.

Muhafazakâr partinin tabanında dayanan harekette, teşkilatlı siyaset deneyimi olan pek fazla kişi yok.

Vergi ve harcama kesintilerinden yana olan hareket, Başkan Obama’nın sağlık reformuna ise şiddetle karşı çıkıyordu. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.