DünyaManşet

ABD: Türkiye’nin Kobani’deki Kürtleri askeri müdahaleyle kurtarmasını destekliyoruz

0

ABD IŞİD militanları ile YPG birlikleri arasında sokak çatışmalarının başladığı Kobani için Türkiye’yi işaret ederek askeri müdaheyi desteklediklerini duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “ABD’li yetkililerle her düzeyde temasta bulunarak bir an önce daha aktif ve etkili bir şekilde hava bombardımanına hız verilmesi gerekliliğini vurguladıklarını” söylemişti.

Diken’den İlhan Tanır’ın haberine göre ABD dışişleri bakanlığından bir üst düzey yetkili, Türkiye’nin Kürtleri IŞİD’e karşı korumasından yana olduklarını söyledi.

Yetkili, ‘‘Türkiye’nin Kobani’ye askeri olarak müdahale etmesini ve Kürtleri IŞİD’den korumasını destekliyor musunuz?’ sorusuna “Kesinlikle biz destekliyoruz. Ama bu konu daha önce tartışıldı (Türkiye ile) ve bundan daha fazlasını söyleyecek bir şey yok” dedi.

‘Türkiye isteksiz mi?’ sorusuna cevap yok
Kobani’nin önümüzdeki 24 ila 36 saat içinde düşebileceği iddialarına dair aynı yetkili ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kobani’yle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla iki kez görüştüğünü hatırlattı; ‘Türkiye askeri olarak bir şey yapmakta isteksiz mi?’ sorusunu ise karşılıksız bıraktı.

Uzun bir süreç
Türkiye ile Suriye konusunda görüş farklılığı varken, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyonu kurmakla gödevlendirdiği General John Allen’in Ankara’daki görüşmelerinden beklenenler sorulduğunda ise yetkili şöyle dedi: “Türkiye hangi tür bir askeri rol oynayabilir, Türkiye koalisyona hangi katkıyı yapabilir, bu uzun dönemli bir süreç.”

Yetkili General Allen’in ziyaretinin başarı kriteri sorulduğunda ise, ‘‘Görüşmeleri ilerletmek, bizim ve onların (Türkiye) hedeflerini anlayabilmek” diye yanıt verdi.

ABD’nin ‘Esad planı’ yok
Amerikalı yetkili ‘Türkiye’nin hedefi Beşar Esad ve ABD’nin hedefi IŞİD gibi bir farklılık görünüyor mu?’ sorusuna ise “Türkiye de IŞİD’i alt etmek istiyor. Ama Türkiye bizim hedefimizden ekstra bir hedefe de sahip gibi” yanıtını vererek, ABD’nin Esad’a düşürmek gibi bir hedefinin olmadığını yinelemiş oldu.

(Diken.com.tr)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.