Dünya

ABD seçti: Wisconsin’de çifte “ilk”

0

Türkiye saatiyle Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece yarısı sonuçları netleşen ve Demokratlar’ın adayı Barack Obama’nın zaferiyle sonuçlanan Amerika Birleşik Devletleri Senatör seçimlerinde iki de ilk yaşandı.

Kamuoyunca eşcinsel olduğu bilinen bir senatör adayı, Tammy Baldwin, ABD tarihinde bir ilki başararak seçildi. Wisconsin Eyaleti’nden seçilen Wisconsin, “Tarih yazmak için değil, değişim yar

atmak için aday oldum. Hayatta kalmaya çalışan, borçlarını ödemeye çalışan ailelerin sorunlarına çözüm bulmak için aday oldum” dedi.

1998’de Kongre’ye de seçilen Baldwin, Wisconsin’in ilk kadın senatörü olmayı da başardı.

Baldwin’in cinsel yöneliminin kampanya boyunca hiç bir zaman ön plana çıkmadığı belirtilirken, eşcinsel hakları örgütü GLAAD’ın Başkanı Herndon Graddick “Bu başarı, aslında ABD vatandaşlarının çoğunun inandığı bir şeyi de kanıtlıyor: Politikacılar cinsel yönelimlerine göre değil, vaatleri ve yetkinliklerine göre seçilmeli” şeklinde konuştu.

Seçim konuşmalarında altyapı çalışmalarına yatırım, eğitim ve araştırmaya bütçe ayırarak istihdam yaratacağının vaadini veren Baldwin’in Kongre’deki koltuğuna da bir başka kamuoyunca eşcinsel olduğu bilinen demokrat Mark Pocan’ın geçmesi bekleniyor.

Demokrat Tammy Baldwin ile Cumhuriyetçi aday ve önceki eyalet valisi Tommy Thompson arasındaki yarış, Wisconsin Eyalet tarihinin de en pahalı seçim yarışına sahne oldu. İki adayın seçim kampanyaları boyunca topladığı ve harcadığı bağış miktarı 65 milyon doları buldu.

(Reuters, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.