ABD seçime diken üstünde gidiyor

Yarın yapılacak ABD Başkanlık seçimleri için Trump ve Biden son buluşmalarını gerçekleştirirken, ülke şimdiye dek görülmemiş bir gerilim içinde: Trump, sonuçlar aynı gün belirlenmezse, sonuçları tanımayabileceğini açıkladı, Uluslararası Kriz Grubu, şiddet kullanılabilir uyarısı yaptı, polis teyakkuzda.

Amerika Birleşik Devletleri yarın seçime gidiyor. Başkan Donald Trump’la rakibi Demokrat Joe Biden’ın kampanyalarını, seçime saatler kala, kararsız olarak nidelenen ve anketlerde neredeyse başa baş görünen eyaletlerde sürdürüyor.  Ülkedeki anketlere göre, Biden 10 puan Trump’ın önünde. “Kararsız” olarak nitelenen ve Biden’ın çoğunda önde olduğu bölgelerde ise fark ülke genelindeki kadar değil.

Bu eyaletlerin önemli bir bölümünde anketlere göre Biden önde ancak Trump’la arasında çok az fark bulunuyor. Bu da seçim gecesinin sonucunu şimdiden tahmin etmenin güç olduğu anlamına geliyor.

Ancak ABD başkanı Trump, bugün Michigan’da yaptığı konuşmada yarın yapılacak başkanlık seçiminde oy sayımının aynı gün bitmemesi durumunda avukatlarının devreye girebileceğini söyledi.

‘Görülmemiş tehlike’ uyarısı

Öte yandan ülke yarınki seçimlere şimdiye dek  görülmemiş bir gerilimle gidiyor. Anketlerde geride görünen Başkan Donald Trump’ın sonuçları kabul etmeyebileceği ve posta yoluyla kullanılan oyların sayımı sırasında aşırılıkçı silahlı grupların sokağa dökülebileceği konuşuluyor.  Birçok eyalette polis özel önlemler alırken, çok sayıda dükkan sahibi de kepenk indirmeyi planlıyor.

Savaş bölgelerindeki istikrarsızlık üzerine rapor ve tespitleriyle tanınan Uluslararası Kriz Grubu da, ‘derinden kutuplaşmış haldeki ABD’nin önümüzdeki günlerde görülmemiş bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu’ uyarısında bulundu.

Kurumun 30 sayfalık raporunda, “Amerikalılar her dört yılda bir düzenlenen bu kampanyalarda belirli düzeyde öfkeye alışmış olsa da, mevcut başkanın sonucu reddetmesinin veya silahlı şiddetin gerçekçi bir ihtimal olduğu bir durumla hiç karşılaşmadılar” denildi.

Şiddet ihtimali var

Raporda, Trump’ın ‘zehirli bir söylem’ kullanması ve ‘şahsi çıkarlarını ilerletmek için ihtilafa davetiye çıkarma isteği’ nedeniyle potansiyel olarak şiddet yaşanabileceği yorumu yapıldı. Kriz Grubu, sosyal medya üzerinden yalan bilgi yayılması ve nefret söylemi, ırksal eşitsizlik, silahlı grupların ortaya çıkması veya sonuçların çok yakın olması gibi senaryolarda gerilimin şiddete dökülebileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu, ABD Başkanı’nın seçimleri bir ‘ordunun’ takip etmesi yönündeki çağrısını da eleştirdi.

Polis teşkilatı: İlk kez böyle bir şey görüyoruz

CNN televizyonu ise ülkenin birçok yerinde polis teşkilatlarının olası eylemlere hazırlandığını duyurdu. Los Angeles polis teşkilatının personeline kalabalıklara müdahale konusunda uzun dersler verdiği belirtilirken, bir kaynak “Böyle bir şeyi ilk kez görüyorum” dedi. New York kentinde de şimdiden yüzlerce polis oy verme noktalarının yakınlarına konuşlandırıldı. Kentte meşhur Macy’s mağazası dahil yüzlerce dükkan, kargaşa endişesine karşı vitrinlerini paravanlarla kapatmış durumda. 

Başkan nasıl belirleniyor?

Ülkede başkan eyaletlerden elde edilen delege sayısına göre belirleniyor. 2016’da dönemin Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ülke genelinde Trump’tan daha fazla oy kazanmasına rağmen delege sayısında geride kaldığı için yarışı kaybetmişti.

Bir ismin başkan olabilmesi için 538 delegenin 270’ini kazanması gerekiyor. Trump’un son iki gün içinde düzenleyeceği miting sayısı 10. Biden ise ağırlığı 20 delegenin bulunduğu Pennsylvania’ya vermis görünüyor.

Donald Trump bugün, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Wisconsin ve iki etkinlikle Michigan’da. ABD liderinin seçim maratonunu sonlandıracağı yer Michigan’daki Grand Rapids. Trump, 2016 seçim kampanyasını da aynı yerde bitirmişti.

4 yıl önce Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin’i beklenmedik şekilde kazanarak başkanlık koltuğuna oturan Trump eğer seçimi kaybederse 1992’den bu yana ikinci dönem seçilemeyen ilk başkan olacak.

3 Kasım’daki seçimde seçmenler ayrıca Temsilciler Meclisi’yle Senato’nun bir bölümü için de oy kullanacaklar.

Seçimlerde şu ana kadar 90 milyondan fazla erken oy kullanıldı. Bu bir rekor anlamına geliyor. Seçimlere katılım oranının 1908’den bu yana en yüksek düzeyde olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR