DünyaManşet

ABD seçim güvenliği yetkilileri: Bu zamana kadarki en güvenli seçimdi

0

Cumhuriyetçilerin adayı ve ABD Başkanı Donald Trump‘ın seçimle ilgili hile ve usulsüzlük iddiaları ABD federal seçim yetkilileri tarafından reddediliyor. Yetkililer Amerika‘daki 59. başkanlık seçimlerinin ‘bugüne kadarki en güvenli seçim olduğunu’ vurguluyor.

ABD’de 59. Başkanlık Seçimleri’ni resmi olmayan rakamlara göre Demokrat Parti‘nin adayı Joe Biden kazandı. Fakat Trump seçim sonuçlarını kabul etmedi. Seçimde hile ve usulsüzlük yapıldığını söyleyerek durumu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Ancak ABD federal seçim yetkilileri, Trump’ın iddialarının tam aksine seçimin güvenli bir şekilde geçtiğine emin olduklarını belirtiyor.

‘Seçimin güvenli bir şekilde geçtiğinden eminiz’

BBC Türkçe‘nin aktarımına göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığı‘nda seçim güvenliği üzerine çalışan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Birimi 12 Kasım Perşembe günü bir bildiri yayımladı. Birim, seçimin güvenli bir şekilde geçtiğinden emin olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Seçim sürecimiz hakkında çok sayıda temelsiz iddia ve yanlış bilgi dolaşıma sokulsa da seçimin güvenli bir şekilde geçtiğinden eminiz, siz de emin olabilirsiniz. Seçimle ilgili sorularınız varsa, bunları güvenilir birer kaynak olan seçim görevlilerine sorabilirsiniz”

Ajans başkanı kovulmayı bekliyor

Reuters‘ın aktardığına göre, ajansın başkanı Christopher Krebs, ‘Söylenti Kontrolü‘ isimli bir site kurarak seçimler hakkında yayılan yanlış bilgilere karşı mücadele edince Beyaz Saray‘ı kızdırdı. Ajansın direktör yardımcısı Bryan Ware, Beyaz Saray’dan gelen talep üzerine istifa etti. Krebs de Trump yönetimi tarafından kovulmayı bekliyor.

Ayrıca Krebs, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşımda şu ifadeler kullandı:

“Lütfen temelsiz iddiaları retweet etmeyin, ABD Başkanı tarafından paylaşılmış olsalar bile”

 

Cumhuriyetçiler ne diyor?

Trump’ın önemli destekçilerinden Lindsey Graham, seçilmiş başkanlara göreve başlamadan önce gizli günlük istihbarat bilgilendirmesi yapılmasının bir gelenek olduğunu söyleyerek Biden’la bu bilgilerin paylaşılması gerektiğini belirtiyor. Cumhuriyetçi Parti içinde az fakat artan sayıda siyasetçi, ABD’li yetkililerin Biden’a günlük istihbarat bilgileri vermesi gerektiğini söylüyor.

Kongre’de 10’dan fazla Cumhuriyetçi, Biden’ı tebrik etti.

Senato’daki Demoratların lideri Chuck Schumer de Cumhuriyetçi siyasetçilerin ‘yalnızca Donald Trump’tan korktukları için demokrasiye olan inancı sarstığını’ söyledi.

Trump hala, kendisine verilen milyonlarca oyun silindiğini söyleyerek, seçimlerde hile ve usulsüzlük yapıldığına işaret ediyor. Fakat iddiaları için bir kanıt sunmuyor.

 
Biden ise, Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmemesini ‘utanç verici’ olarak yorumlayarak, göreve başlamasına kimsenin engel olamayacağını vurguluyor.

Yargıdan herhangi bir sürpriz gelmezse ve Trump seçim usulsüzlüklerini konusundaki iddiasını kanıtlayamazsa 20 Ocak’ta Joe Biden göreve başlayacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.