DünyaManşet

ABD polisi bir haftada biri çocuk üç siyah vatandaşı gözaltına alırken öldürdü

0

ABD Minneapolis’de 25 Mayıs 2020’de, gözaltına alınırken boğularak öldürülen George Floyd‘un davası devam ederken, bir hafta içinde üç siyah vatandaş daha, gözaltına alınmak istenirken polis tarafından öldürüldü.

Chicago polisi 13 yaşındaki Adam Toledo isimli çocuğun vurularak öldürüldüğü görüntüleri paylaştı. 29 Mart’ta gerçekleşen olaya ait görüntülerde çocuğun ellerini kaldırarak polise döndüğü sırada polisin bir el ateş açtığı görülüyor.

Olayın ardından polis, çocuğun elinde silah olduğunu iddia etmişti. Toledo ailesinin avukatı Adeena Weiss Ortiz ise videoda Toledo’nun polisin emrine uyarak silahını yere attığını ve polise doğru döndüğünü dile getirdi. Ortiz, “Polis silahı olmayan birini vurmamak için eğitim alıyor” dedi.

Vali: Adam’a sahip çıkamadık

Chicago Valisi Lori Lightfoot ise düzenlediği basın toplantısında soruşturmanın sürdüğünü belirterek görüntüleri izlemenin “acı verici olduğunu” söyledi. Lightfoot, “Kısaca söylemek gerekirse, Adam’a sahip çıkamadık. Şehrimizde birini daha kaybetmeyi göze alamayız. Uzun zamandır polis şiddeti ve görevi kötüye kullananlar yüzünden travmaya uğramış bir şehirde yaşıyoruz” dedi.

Hastanede öldürüldü

Ohio eyaletinde de bir parkta bayılan ve hastaneye kaldırılan Miles Jackson isimli siyah genç ise  hakkında arama emri olduğu için hastaneye gelen polislere direnince vurularak öldürüldü.

 

Eyaletin Columbus kentinde parkta bayılan Miles Jackson hastaneye kaldırıldığında hakkında arama emri olduğu anlaşılınca hastaneye kolluk kuvveti çağırıldı. Polislerden biri üst arama esnasında arkadaşına Jackson’ın silahı olduğu uyarısında bulundu.

Jackson’ın polislerin aramasına karşı koymasının ardından polislerden biri elektroşok tabancasını kullandı. Polisle direnen Jackson, vurularak öldürüldü. Jackson’ın hayatını kaybettiği anlar polisin vücut kamerasına yansıdı.

Trafik çevrilmesinde vuruldu

20 yaşındaki Daunte Wright da 11 Nisan’da Minneapolis’in kuzeyinde Brooklyn Center beldesindeki Orchard Bulvarı‘nda trafik çevirmesinde  durdurularak hakkındaki tutuklama kararı gerekçesiyle gözaltı işlemi sırasında polis tarafından vurularak öldürüldü.

Wright’ın polis kurşunuyla hayatını kaybettiğinin duyulmasının ardından şehirde protesto gösterileri başladı. Olaylar sırasında bazı polis araçları zarar görürken, şehirdeki yaklaşık 20 iş yerine yönelik yağma olaylarını gösteren videolar da sosyal medyaya yansıdı.

Washington Bölgesi Başsavcısı Pete Orput, Wright’i öldüren Kim Potter’ın 2. dereceden adam öldürme suçlaması ile dün Minnesota Ceza Tutuklama Bürosu polisleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Minnesota kanunlarında 2. derece adam öldürme suçlaması, risk oluşturmayan bir kişinin kusurlu ihmal nedeniyle ölümüne neden olmayı kapsıyor. Zanlının suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis ve/veya 20 bin dolar para cezası öngörülüyor.

 

48 yaşındaki 26 yıllık polis memuru Potter, Wright’i kazayla vurduğunu söylemiş ve olaydan birkaç gün sonra Brooklyn Center Polis şefi Tim Gannon ile birlikte istifa etmişti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.