Dünya

ABD, “Nato üyesi Türkiye’yi Şangay Beşlisinde görmek ilginç olacak”

0
Şangay 5lisini oluşturan Rusya, Çin, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan liderleri birarada

Şangay 5lisini oluşturan Rusya, Çin, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan liderleri birarada

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği, ‘Avrupa Birliği’ne karşılık Şangay Beşlisi üyeliği’ tartışmasına ABD’den, ‘Türkiye’nin NATO üyesi olduğu göz önünde bulundurulursa kesinlikle ilginç bir durum olur’ açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, düzenlenen günlük basın brifingde ‘Başbakan geçtiğimiz Cuma günü Türk kanalına verdiği mülakatta Türk hükümetinin artık ciddi olarak Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğini değerlendirdiklerini ve bunu Devlet Başkanı [Vladimir] Putin’e ilettiğini söyledi. Eğer Türkiye’yi örgüte kabul ederlerse, Avrupa Birliği’ne güle güle diyecekler. Bu konuyla ilgili bir yorumunuz var mı?’ sorusunu yanıtladı.

Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamasını görmediğini dile getiren Nuland, ‘Türkiye’nin NATO üyesi olduğu göz önünde bulundurulursa kesinlikle ilginç bir durum olur. Ne olacağını göreceğiz’ dedi.

Başbakan Erdoğan 25 Ocak Cuma günü 24 TV’ye verdiği mülakat sırasında ‘Türkiye AB sürecini unuttu mu?’ sorusuna verdiği yanıtta ‘AB sürecini unutmak, kaybetmek diye bir şeyin söz konusu olmadığını’ belirtmiş, ancak ‘AB bizi bizi unutmak istiyor ama çekiniyor, unutamıyor. Halbuki açıklasa biz rahatlayacağız. Oyalayacağına bizi, açıklasın biz de işimize bakalım’ diye de eklemişti.

NATO’nun zamanında Türkiye’yi, halkı Müslüman olan bir ülke olarak üyeliğe kabul ettiğini hatırlatan Erdoğan, ‘AB’nin de NATO’nun düştüğü yanlışa düşmek istemiyorum dediğini’ savunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e daha önce ‘Bizi Şangay Beşlisi’ne alın, biz de AB’ye ‘allahaısmarladık’ diyelim’ önerisini dile getirdiğini söyleyen Erdoğan, Şangay Beşlisi’nin ‘daha iyi ve daha güçlü’ olduğunu öne sürmüştü.

(Euractiv, 24TV)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.