ManşetDünya

ABD kongre binası işgaline dünyadan tepkiler

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde Joe Biden‘ın 3 Kasım tarihinde yapılan seçimlerde kazandığı oyların tescil edileceği ve başkanlığının onaylanacağı gün, Donald Trump taraftarlarının Washington DC‘de kongre binasını işgal etmesi tüm dünyada tepkiyle karşılandı.

Seçimlerde hile olduğunu iddia eden protestocular, bütün güvenlik önlemlerini aşmış ve dört saat boyunca binayı işgal etmişti. Çıkan olaylar sonucunda dört eylemci yaşamını yitirirken, 17 polis yaralanmış, 52 kişi ise gözaltına alınmıştı. 

NATO: Görüntüler şok edici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı paylaşımda Washington’daki görüntüler şok edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli” ifadelerini kullandı. 

AB: Demokrasi kuşatma altında

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının barikatları aşarak Kongre binasına girmesini, “ABD demokrasisine görülmemiş saldırı” olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Amerikan demokrasisinin dünyanın gözünde bu gece “kuşatma altında” olduğunu belirten Borrell, “Bu, ABD demokrasisine, kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne yönelik görülmemiş bir saldırı. Amerika bu değil. 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarına saygı gösterilmeli.” ifadesini kullandı.

‘Demokrasi kuralları korunmalı’

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli ise yaşananlara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: Bu gece ABD Kongre binasında çok ilginç sahneler yaşanıyor. Demokratik olaylara saygı gösterilmelidir. ABD’nin demokrasi kurallarının korunmasını sağlayacağından eminiz.”

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, “ABD Kongresi’nde utanç verici sahneler. Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında demokrasiyi savunmaktadır, barışçıl ve düzenli bir güç aktarımı olması artık hayati önem taşımaktadır” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Truodeau ”Durumu kaygıyla takip ediyorum.” açıklaması yaparken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte de “Sevgili Trump, Biden’ı bir sonraki Amerikan Başkanı olarak bugün tanı” ifadelerini kullandı.

Türkiye: Sağduyuya davet ediyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiyeli vatandaşların kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi. ABD’de meydana gelen olaylara ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:

ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.