İklim KriziManşet

ABD iklim vaadini açıkladı

0
Barack Obama
Başkan Obama açıklamayı kendisi yapmasa da konuda adımları iyi karşılanıyor.

Birleşmiş Milletler‘in (BM) tavsiye ettiği takvimin son gününde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), sera gazı emisyon hedeflerini açıkladı. Dünyanın ikinci büyük emisyon değerlerine, kişi başına düşen ve tarihsel olarak en büyük karbon emisyonuna sahip ABD’nin ulusal olarak belirlenmiş katkı niyeti (INDC), 2025 senesinde sera gazı salımlarını 2005 seviyelerinin %26-%28 altına çekmek olarak açıklandı.

ABD salımları (INDC)

ABD’nin INDC’ne göre 2025’e kadar salım öngörüsü

Bunun ülkeyi 2050 yılına kadar sera gazı salımında %80 indirim istikametinde tutacağını söyleyen Beyaz Ev İklim Değişikliği Danışmanı Brian Deese, açıklanan oranın cüretkar ama aynı zamanda ulaşılması mümkün bir hedef olduğunu ve ulaşmak için yeterli araca sahip olduklarını ekledi. ABD’nin iklim vaadinde diğer bir önemli nokta da ülkenin 2025 hedefini elde etmek için uluslararası karbon ticaretinden istifade etmeyi tasavvur etmediğini açıklaması. Ancak, açıklama toprak kullanımı ve ormancılık değerlerinin nasıl dahil edileceğine açıklama getirmiyor.

Vaad, Çin ile yapılan iklim anlaşması ile örtüşüyor

Barack Obama

Başkan Obama açıklamayı kendisi yapmasa da konuda adımları iyi karşılanıyor.

ABD’nin vaadi, geçen Kasım ayında Çin ile yaptığı ikili iklim anlaşmasında telaffuz ettiği oranlarla örtüşüyor. ABD Kongresi’nden Senato Çoğunluk Sözcüsü Cumhuriyetçi Mitch McConnell isyanını “uluslararası ortaklarımız bağlayıcı ama elde edilemeyecek bir anlaşmaya imza atmadan iyi düşünsünler” şeklinde ifade etse de, 2015 sonunda BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21. Taraflar Konferansı (COP21)’de Paris’te verilecek söz, Barack Obama’nın başkanlığı bitmeden uluslararası taahhüt olarak resmileşecek ve bir çok düzenleme ile yürürlüğe girecek; Cumhuriyetçiler kazansa dahî, ardından gelen başkanca geri çekilmesi mümkün olmayacak.

Ülkenin vaadi 1990 seviyelerinin %22.3-%24.1 altına tekabül ediyor. Avrupa Birliği’nin (AB) 2030 yılına kadar 1990 seviyesine nazaran %40 indirim vaadi, ve şimdiye kadar INDC açıklayan diğer ülkeler Norveç, İsviçre, Meksika, ve (artış vaad eden) Rusya ile birlikte,  COP21 öncesi küresel salımların %40’ına dair şimdiden vaat alındı. İkili ilişkilerin yapısı göz önüne alındığında, uzmanlar, henüz resmi bir vaat açıklamayan Çin’in de ABD ile yapmış olduğu iklim anlaşmasına riayet etmesini bekliyorlar.

World Resource Institute ve Union of Concerned Scientists gibi önde gelen ekoloji ve iklim takipçisi kurumlar ABD’nin açıklamasını müspet karşıladılar, ve UNFCCC Genel Sekreteri Christina Figueres mevcut hâli “çok iyi bir başlangıç” olarak niteledi. The Guardian’a açıklama yapan Greenpeace Birleşik Krallıklar ofisinde politika yöneticisi Doug Parr da büyük ekonomilerin BM’nin öngördüğü tarihe kadar bildirimde bulunmuş olmalarını ciddiyetlerini gösterdiğini söylerken, ayni gazeteye konuşan London School of Economics’den (LSE) Bob Warth, “2030 hedeflerinin hiç bir şey yapılmaması hâli senaryosuna göre ciddi salım indirimi içerseler de, BM Çevre Programı’nın (UNEP) iklim değişikliğini 2 derece ile sınırlı tutmamıza makul bir ihtimal için öngördüğü 36 milyar ton salımı hâlâ çok aşacak” dedi. Oxfam, özellikle ABD’nin daha fazla gayret göstermesi gerektiğinin, bu oranların felaketengiz iklim değişikliğine mani olmaya yeterli olmadığını vurguladı.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian, Inside Climate News, RTCC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.