İklim KriziManşet

Meksika iklim vaadini açıkladı ya Türkiye

0
Meksika, cüretkâr denebilecek iklim vaadlerini Türkiye'den önce açıkladı.

Türkiye gibi daha az zengin bir OECD üyesi, büyük bir nüfus ve çeşitli bir ekonomiye sahip bir ülke olan Meksika, 2020 sonrası süreç için sera gazı salımlarında azaltma vaadini açıkladı bile.

Meksika, cüretkâr denebilecek iklim vaadlerini Türkiye'den önce açıkladı.

Meksika, cüretkâr denebilecek iklim vaadlerini Türkiye’den önce açıkladı.

Bu konuda halen bir açıklaması bulunmayan Türkiye‘nin de Paris COP21’den önce vaadini açıklaması gerek iklim aktivistlerince gerekse sözleşmenin diğer taraflarınca bekleniyor.

Meksika, 2030 yılına kadar salımlarında hiç bir şey yapmayacağı senaryoya göre %22 indirim sağlamayı, ağırlıkla kömürden oluşan siyah karbon salımlarını %51 azaltmayı, ormansızlaşma oranını %0’a indirmeyi, ayrıca salımlarının 2026 yılına kadar azami seviyeye ulaşmasını vaad ediyor. Ülke, uluslararası katılıma ve teknik yardıma göre, %22 oranını %40’a kadar yükseltmeyi müzakere edebileceğini de açıkladı.

Önde gelen ABD doğa savunma kuruluşlarından Doğal Varlıkları Koruma Konseyi (NRDC) başkanı Rhea Suh, ilk vaatte bulunan yükselmekte olan ekonomi olan Meksika’nın vaadini “cüretkâr”, yani müsbet olarak niteledi.

Aralık ayında Paris‘te yapılacak ve yeni iklim anlaşmasının sonuçlandırılması gereken Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Sözleşmesi 21. taraflar toplantısından (COP21) önce AB, Norveç ve İsviçre‘nin ardından Meksika da vaadlerini açıklamış oldu. ABD ve Çin ise aralarında vardıkları iki-taraflı iklim anlaşmasıyla resmi vaadlerinin sinyalini vermiş oldular. Şu anki süreçte ülkeler hangi noktaya göre vaadde bulunacaklarına kendileri karar veriyor, ve Meksika’nın hiç bir şey yapılmaması senaryosuna kıyasla bulunduğu vaadi, başka orta ve küçük boyutlu ekonomilerce de takip edilebilir.

Şimdiye kadarki vaadler arasında en ciddi ve ucu ucuna yeterli denebilecek olan, AB’nin 2030’a kadar 1990 seviyelerinin %40 altına inip, 2050’ye %80 altına inmeyi başarma vaadi. Gelişmekte olan ülkeler, ortak ama farklılaştırılmış mesuliyet prensipince salımlarını bir müddet ve biraz daha artırabileceklerse de, iklim değişikliğini 2 derece ile sınırlı tutmamız için tüm tarafların kayda değer vaadlerde bulunması şart.

 

(Yeşil Gazete, RTCC, The Guardian, NRDC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.