EnerjiManşet

ABD ham petrol fiyatları kritik seviyeyi gördü

0

ABD ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ toplantısından nisan ayı boyunca üretimi sabit tutma kararının çıkmasıyla hızlı bir yükselişe geçti.

Kararın ardından fiyatlar varil başına 65 doları gördü.  Batı Teksas Petrolü, perşembe günü yüzde 4 yükselerek nisan ayından sonraki en iyi kapanışını gerçekleştirirken Asya işlemlerinde de yüzde 1 civarında yükseliş kaydetti.

Suudi Arabistan üretim kesintisine devam edecek

Suudi Arabistan ise gönüllü olarak uyguladığı 1 milyon varil üretim kesintisini devam ettireceğini söyledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, toplantı sonrasındaki röportajda, temkinli hareket etmenin petrol piyasaları için çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Bloomberg’in aktardığına göre Selman “İnsanlara ihtiyatlı ol, ihtiyatlı ol diye baskı uygulayamazsınız, bu şekilde ihtiyatlı olunması gerektiğini gösteremezsiniz. Bu nedenle Suudi Arabistan olarak nisan için de gönüllü olarak günlük 1 milyon varillik ek kesinti uygulama kararı aldık.” diye konuştu.

ABD ham petrol fiyatları varil başına 65 dolara kadar yükseldi.

ABD ham petrol fiyatları varil başına 65 dolara kadar yükseldi.

‘Petrol talebinin toparlanması için önemli’

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da küresel ekonomideki temel eğilimleri dikkatle izlemeye devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

Temkinli bir iyimserlikle, durumun yavaş yavaş iyileşmeye başladığını söyleyebiliriz. Bugün gördüğümüz canlanma belirtilerinin küresel ekonominin ve nihayetinde petrol talebinin toparlanması için temel oluşturacağını umuyoruz. Gelecekteki büyüme için temeli şimdiden atıyoruz ve 2021 yılı bu yolda çok önemli hale gelecek.”

Fiyatlarda son durum

Nisan vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, gün içerisinde 65 doları gördükten sonra hafif gerileyerek TSİ 11.21’de 64,66 dolar civarında işlem görmeye başladı.

Mayıs vadeli Brent petrol, perşembe günü yüzde 4,2 yükseldikten sonra yüzde 1 daha yükseliş kaydederek varil başına 67,49 dolara yükseldi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.