DünyaManşet

ABD’de ırkçılığa ve polis şiddetine isyan dinmiyor: Bir kişi hayatını kaybetti

0

ABD’nin Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde bir süredir devam eden ırkçılık karşıtı gösteriler, hafta sonu boyunca ülkenin diğer bölgelerine de yayıldı. Ülkenin pek çok kentinde, Portland’a destek gösterileri yapıldı, polis şiddeti protesto edildi.

Teksas eyaletinin Austin kentinde yapılan Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) yürüyüşü sırasında çıkan olaylarda bir gösterici hayatını kaybetti. Polis, söz konusu kişinin omzunda tüfek olduğunu ve bir araca yaklaştığı sırada başka bir kişinin kendisini vurup öldürdüğünü belirtti.

Seattle’da da federal güçler görevlendirildi

Ülkenin diğer bölgelerinde de Portland’da ırkçılığa karşı günlerdir sokaklarda olan protestoculara destek amacıyla binlerce kişi yeniden sokağa çıktı. Seattle’da polis göstericilere karşı gaz bombası kullandı, kentte çıkan olaylarda 21 polis yaralandı, 45 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi yapılan olan gösteriler öncesinde, Trump yönetimi Portland’a olduğu gibi Seattle’a da federal polis güçlerini gönderilmiş, Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ve Seattle Polis Şefi Carmen Best ise binaların korunmasında hiçbir şekilde federal yetkililerle birlikte çalışmayacaklarının altını çizmişti. Dışarıdan yardım istemeyen yerel yetkililer, federallerin varlığının kentte tansiyonu arttırmasından endişeli.

Denver’de bir kişi vuruldu

California eyaletine bağlı Los Angeles kentinde de yüzlerce kişi ülkede yükselen ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Belediye binası önünde başlayan başlayan barışçıl eylemler kısa süre içinde polis ve göstericilerin çatışmasına dönüştü, olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına aldı.

Colorado eyaletine bağlı Denver kentindeki protestolarda ise bir kişi vuruldu. Emniyet yetkilileri, Denver’in banliyösü Aurora‘da bir kişinin aracını protestocuların üzerine sürdüğünü, bunun üzerine protestoculardan birinin, bir kişiyi silahla vurarak yaraladığını ifade etti. Açıklamada, hastaneye kaldırılan yaralının, aracı kalabalığa süren kişi olup olmadığı belirtilmedi.

Portland’da devam eden protestolar, son dönemde etkisi azalan ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestoların yeniden alevlenmesine yol açmış, ABD Başkanı Donald Trump, yerel yetkililerin itirazlarına rağmen eylemleri bastırmak için bölgeye federal polis göndermişti.

Gösterici yanlışlıkla üç kişiyi yaraladı

Öte yandan, Kentucky eyaletinin Louisville kentinde yalnızca siyahlardan oluşan NFAC (Şakası Olmayanlar Koalisyonu) bir grup ağır silahlarla yürüyüş yaptı. Yarı otomatik tüfekler ile av tüfekleri taşıyan milisler, martta evinde polis tarafından öldürülen siyahi Amerikalı Breonna Taylor için adalet istedi.

BBC’nin haberine göre, siyah milislerden birinin yanlışlıkla silahını ateşlemesi sonucu yaralanan üç kişi hastaneye kaldırıldı.

26 yaşındaki Afro-Amerikalı Breonna Taylor, mart ayında polisin evine yaptığı baskında yatak odasında vurularak hayatını kaybetmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.