“Hayati tehlike” uyarısı yapılan Florence kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) doğu yakasına ulaştı.
Kasırganın dış kuşaklarının saatte 150 kilometre hızla, kıyı şehirlerini vurmaya başladığı belirtilirken, yetkililer çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olabilecek ciddi sel olaylarının görülebileceği uyarısında bulundu.
Kuvvetli tropik rüzgarlar ve yağmur Kuzey Carolina eyaleti açıklarındaki adaları etkilemeye başladı.
Yaklaşık 100 bin eve elektrik verilemediği ifade edildi.
Sel sularının alçak bölgelerde 4 metreye kadar ulaşması bekleniyor.
Georgia eyaleti, Maryland, Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Virginia eyaletleriyle başkent Washington’ın ardından olağanüstü hal ilan eden en son eyalet oldu.
Güney Carolina eyaletine bağlı Myrtle Beach kentinde dün akşam 19.00’da geçerli olmak üzere 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Bölgedeki petrol istasyonlarının da çalışmadığı ifade edilirken, enerji şirketleri 3 milyon ev ve işyerinden 1 milyonunun enerjisiz kalacağını tahmin ediyor.
Elektrik hatlarının yeniden onarılmasının günler sürebileceği belirtiliyor.
ABD’nin doğu kıyısında yaşayan yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi için tahliye kararı verilmişti.
Trump: Bu kasırga çok tehlikeli!
ABD Başkanı Donald Trump da yaklaşan kasırga ile ilgili Twitter’da paylaşım yaparak, kasırgadan etkilenen bölgelerde yaşayanların yerel makamların aldığı kararlara uymaları gerektiği konusunda uyarıda bulunmuş, paylaşımında, “Herkesin yerel tahliye emirlerine uyması mecburidir. Bu kasırga çok tehlikeli. Güvende olun!” demişti.
Uzaydan uyarı geldi
ABD’nin doğu yakasında yaşayanlara uyarı yapanlardan birisi de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görevli Alman astronot Alexander Gerst’ti. Uzaydan çektiği fotoğrafları Twitter hesabında yayınlayan Gerst, “Dikkatli ol Amerika! #FlorenceKasırgası o kadar büyük ki onu, kasırganın gözünün direkt 400 kilometre üstündeki ISS’den sadece çok geniş açılı bir lensle çekebildik. Doğu Yakası, hazırlık yapın. Şakası olmayan kabus size doğru geliyor” dedi.
Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği’ne göre tropik bir hortumun kasırga olarak nitelendirilebilmesi için saatte en az 119 kilometre hızla esmesi gerekiyor ve kasırgaların şiddetlerinin sınıflandırılmasında bu, kategori 1’e denk geliyor. En şiddetli kasırgalar kategori 5 ile ifade ediliyor ve bu kategorideki bir kasırgada rüzgarın hızının saatte en az 252 kilometre olması gerekiyor.
Meteoroloji uzmanlarının tahminleri gerçekleşirse Florence, 1989’da Kuzey Carolina’yı vuran ve arkasında 7 milyar dolarlık hasar bırakarak 49 kişinin ölümüne yol açan Hugo Kasırgası’ndan beri bölgeden geçen en güçlü kasırga olacak.
İklim değişikliği nedeniyle okyanus yüzeyinin ısınması ve buharlaşmanın artması hem kasırgaların daha fazla enerji biriktirmesine, hem de daha ağır yağış bırakmasına neden oluyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselmesi de denizden karaya vuran kasırgaların meydana getirdiği fırtına dalgalarının (storm surge) daha yükselmesine ve tahrip gücünün artmasına neden oluyor.
(Deutsche Welle, Habertürk, Yeşil Gazete)