Dünyaİklim KriziManşet

ABD finans sektörü iklim değişikliğine karşı savunmasız

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ceres, “Net Sıfır Ekonominin Finansmanı: Bankalar İçin İklim Riskinin Ölçülmesi ve Ele Alınması” isimli bir rapor yayınladı.

Rapor ABD bankacılık sektörünün iklim değişikliğinin etkilerine karşı düşünülenden çok daha savunmasız olduğunu belirtiyor. Çalışma, bu savunmasızlığın yalnızca büyük yatırımcıları ve düzenleyicileri değil bir bankada birikimi olan veya emeklilik fonuna para yatıran herkesi ilgilendirdiğini öne sürüyor.

Dramatik kayıplar kapıda

CNBC’nin aktardığına göre araştırmada, iklim değişikliğinin fiziksel etkilerinden kaynaklanan kayıplara ek olarak, her büyük ABD bankasının, kredi verdikleri şirketlerin fosil yakıtlardan uzaklaşmayı planlamadaki başarısızlığından kaynaklanan dramatik kayıplar potansiyeli ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Daha önce yayınlanan çalışmalardan farklı olarak Ceres, bu değerlendirmeyi yalnızca fosil yakıt kredilerine bağlı olarak değil tarım, imalat ve ulaşım gibi birçok sektörü hesaba alarak yapıyor.

‘Finansal kriz tetikleyebilir’

Raporda mevcut risklerin finansal bir krizi tetikleyebileceği ve 100 milyar dolardan fazla bir değer kaybına yol açabileceği belirtiliyor. Yapılan analizde böyle bir tehlike karşısında bankaların ve düzenleyicilerin ne yapması gerektiğine dair tespitler de sunuluyor.

Rapora göre ABD düzenleyicileri sermaye piyasası liderlerinin istediği şeyi yaparak iklim değişikliğini finansal bir risk olarak düzenleyebilir. Bu, denetledikleri sektörlerden iklim riskini açıklamayı zorunlu kılmak ve finansal kuruluşların iklim riskini senaryo analizlerine ve stres testlerine dahil etmelerini istemeyi gerektiriyor.

Avrupa, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda‘daki merkez bankalarının bunu hali hazırda yaptığı belirtilen raporda ABD düzenleyicilerinin de aynısını yapmalarının zamanının geldiği belirtiliyor.

‘Düzenleme bekleyecek zaman yok’

Yapılan açıklamada kimi ABD düzenleyicilerinin de harekete geçmeye başladığı belirtiliyor. Örnek olarak ise Kaliforniya Sigorta Komiseri Ricardo Lara ve New York Finansal Hizmetler Departmanı Baş Müfettişi Linda Lacewell tarafından atılan adımlar örnek gösteriliyor.

İklim değişikliği kötüleştikçe bu adımlarının da sıklaşacağı belirtilen rapora bankaların gelecek bir düzenlemeyi beklemeden harekete geçmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Halihazırda iklim değişikliğine karşı savunmasızlıklarını ölçen bankalar için ise daha derine dalmaları ve kredi verdikleri yerlerde emisyonlarını açıklamaları gibi taahhütler oluşturmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Ayrıca bankaların müşteri portföylerini Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdünde bulunması gerektiği belirtiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.