ABD finans sektörü iklim değişikliğine karşı savunmasız

Ceres tarafından yayınlanan rapor, bu savunmasızlığın yalnızca büyük yatırımcıları ve düzenleyicileri değil bir bankada birikimi olan veya emeklilik fonuna para yatıran herkesi ilgilendirdiğini öne sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ceres, “Net Sıfır Ekonominin Finansmanı: Bankalar İçin İklim Riskinin Ölçülmesi ve Ele Alınması” isimli bir rapor yayınladı.

Rapor ABD bankacılık sektörünün iklim değişikliğinin etkilerine karşı düşünülenden çok daha savunmasız olduğunu belirtiyor. Çalışma, bu savunmasızlığın yalnızca büyük yatırımcıları ve düzenleyicileri değil bir bankada birikimi olan veya emeklilik fonuna para yatıran herkesi ilgilendirdiğini öne sürüyor.

Dramatik kayıplar kapıda

CNBC’nin aktardığına göre araştırmada, iklim değişikliğinin fiziksel etkilerinden kaynaklanan kayıplara ek olarak, her büyük ABD bankasının, kredi verdikleri şirketlerin fosil yakıtlardan uzaklaşmayı planlamadaki başarısızlığından kaynaklanan dramatik kayıplar potansiyeli ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Daha önce yayınlanan çalışmalardan farklı olarak Ceres, bu değerlendirmeyi yalnızca fosil yakıt kredilerine bağlı olarak değil tarım, imalat ve ulaşım gibi birçok sektörü hesaba alarak yapıyor.

‘Finansal kriz tetikleyebilir’

Raporda mevcut risklerin finansal bir krizi tetikleyebileceği ve 100 milyar dolardan fazla bir değer kaybına yol açabileceği belirtiliyor. Yapılan analizde böyle bir tehlike karşısında bankaların ve düzenleyicilerin ne yapması gerektiğine dair tespitler de sunuluyor.

Rapora göre ABD düzenleyicileri sermaye piyasası liderlerinin istediği şeyi yaparak iklim değişikliğini finansal bir risk olarak düzenleyebilir. Bu, denetledikleri sektörlerden iklim riskini açıklamayı zorunlu kılmak ve finansal kuruluşların iklim riskini senaryo analizlerine ve stres testlerine dahil etmelerini istemeyi gerektiriyor.

Avrupa, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda‘daki merkez bankalarının bunu hali hazırda yaptığı belirtilen raporda ABD düzenleyicilerinin de aynısını yapmalarının zamanının geldiği belirtiliyor.

‘Düzenleme bekleyecek zaman yok’

Yapılan açıklamada kimi ABD düzenleyicilerinin de harekete geçmeye başladığı belirtiliyor. Örnek olarak ise Kaliforniya Sigorta Komiseri Ricardo Lara ve New York Finansal Hizmetler Departmanı Baş Müfettişi Linda Lacewell tarafından atılan adımlar örnek gösteriliyor.

İklim değişikliği kötüleştikçe bu adımlarının da sıklaşacağı belirtilen rapora bankaların gelecek bir düzenlemeyi beklemeden harekete geçmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Halihazırda iklim değişikliğine karşı savunmasızlıklarını ölçen bankalar için ise daha derine dalmaları ve kredi verdikleri yerlerde emisyonlarını açıklamaları gibi taahhütler oluşturmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Ayrıca bankaların müşteri portföylerini Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdünde bulunması gerektiği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR