DünyaDoğaManşet

ABD felakete hazırlanıyor: Laura Kasırgası beklenenden daha şiddetli olacak

0
Teksas ve Louisiana'da yarım milyon kişi için tahliye emri verildi

Laura Kasırgası gücünü artırarak Amerika Birleşik Devletleri kıyısına yolculuğunu sürdürüyor. Kasırganın önceki tahminlerinden çok daha büyük bir boyutta olduğunu belirten Ulusal Kasırga Merkezi kasırganın şiddeti artmaya devam ederse dördüncü seviyedeki “felaket” boyutuna ulaşacağını duyurdu.

USA Today’in aktardığuna göre Merkez bugün yaptığı açıklamada kasırganın kayda değer bir yoğunlaşma geçirdiğini ve “yakında duracağına dair hiçbir işaret bulunmadığını” söyledi.

Laura’nın çarşamba gece saatlerinden perşembe sabah saatlerine kadar Teksas ve Loıisiana eyaletlerinin kıyısında etkili olması ve kıyı şeridini en az 239 km/s hızla vurması bekleniyor.

Kasırganın en az 239 km/s hızla kıyı şeridini vurması bekleniyor. Görsel: NOAA

Yarım milyondan fazla kişiye tahliye emri

Gergin bekleyiş sürerken Teksas ve Louisiana kıyılarının bazı kısımları için kasırga, fırtına ve sel uyarıları verildi. Kasırganın 20 milyon kişinin yaşadığı bölgede etkili olması bekleniyor.

Teksas’ın Beaumont, Galveston ve Port Arthur şehirleri de dahil olmak üzere pek çok şehirde yarım milyondan fazla insana tahliye emri verildi. Acil durum yetkilileri koronavirüs salgını sebebiyle sığınak yerine tahliyeye öncelik verdiklerini belirtti.

Kasırga merkezi, yaptığı açıklamada kasırganın etkisinin kıyı şeridinden yaklaşık 48 kilometre ilerisine kadar hissedilebileceğini söyledi. Açıklamada “Su seviyeleri bugünden itibaren yükselmeye başlayacağı için can ve mülkü korumaya yönelik eylemler biran önce tamamlanmalı” denildi.

Sel baskınları bekleniyor

Weather’ın aktardığına göre ayrıca kasırganın Cumartesi gününe kadar sürebilen şiddetli yağışlara sebep olması bekleniyor.

NOAA Hava Tahmin Merkezi ve Ulusal Kasırga Merkezi‘ne göre, özellikle kentsel alanlarda yaygın bir ani sel baskınına ve Laura ayrıldıktan sonra bir süre oyalanabilecek küçük ila orta dereceli nehir taşkınlarına yol açabilir.

Haiti ve Dominik’te 23 kişiyi öldürdü

ABD kıyılarına doğru seyreden Marco ve Laura fırtınaları, şimdiye kadar geçtikleri Karayip ülkelerinde büyük hasara yol açmıştı. Dominik Cumhuriyeti‘ni vuran Laura fırtınası üç kişinin ölümüne neden olurken milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı. 

Haiti’de de beş kişinin öldüğü duyuruldu. Ülkenin başkenti Port-au-Prince şiddetli sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Küba‘nın doğu kesimlerinde de çok sayıda kişi evlerinden tahliye edilerek sığınaklara ya da yüksek alanlardaki güvenli binalara yerleştirildi. Haiti ve Dominik’te toplam 23 kişi kasırgalar sebebiyle can verdi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.