TürkiyeManşet

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Fener Rum Patrikhanesi’nde

0

ABD‘deki seçimlerin ardından ‘veda turları’ kapsamında 10 günlük Avrupa ve Orta Doğu gezisi kapsamında dün İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eşi Susan Pompeo’yla birlikte Fener Rum Patriği Bartholomeos‘u ziyaret etti.  Ziyaret sırasında Fener Rum Patrikhanesi  yakınlarında toplanan Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup Pompeo’yu protesto etti. 

TGB Genel Başkanı Yıldırım Gençer, Pompeo’nun yedi ülke dolaştığını hatırlatarak, “Ama sadece Türkiye’de devlet yetkilileriyle değil bir rahiple görüşüyor” dedi. 

Pompeo’nun ikinci adresi de Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii oldu. ABD Dışişleri Bakanı İstinye’deki ABD Başkonsolosluğu‘nu da ziyaret ettikten sonra, Türkiye‘den ayrılacak. 

Resmi muhataplarıyla görüşmedi

Pompeo’nun Türkiye ziyareti sırasında resmi muhataplarıyla görüşmemesi  Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisine neden olmuştu. Pompeo’nun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetini reddettiği  Çavuşoğlu’nun görüşme için İstanbul’a gelmesini istediği iddia edilmiş; bu talebinin reddedildiği konuşulmuştu. Pompeo’nun gezi programında ise İstanbul’da “Rum Patriği Bartholomeos’la, Türkiye ve bölgedeki inanç ve inanç özgürlüğü konusundaki dünya genelindeki güçlü duruşumuzu ve desteğimizi görüşecek” açıklaması yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da  konuya ilişkin, “ABD’nin önce aynaya bakması ve oradaki ırkçılık, İslam düşmanlığına hassasiyet göstermesi daha doğru olacaktır. Bu husustaki tepkimiz ABD tarafına iletilmiş ve ABD’nin öncelikli olarak bölgesel ve küresel konularda ülkelerimiz arasında işbirliğinin artırılmasına odaklanması telkin edilmiştir” demişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.