DünyaManşet

ABD Başkanı Biden Kongre’deki ilk konuşmasını yaptı

0

20 Ocak’ta başkanlık görevini devralan ABD Başkanı Joe Biden, görevdeki 100’üncü gününden bir gün önce ilk kez kongre oturumuna katıldı.

Biden’ın bu ilk konuşmasında arkasına Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi oturdu. Böylece ABD Başkanlık tarihinde bir ilke imza atılarak ilk kez iki koltuk da kadınlar tarafından temsil edilmiş oldu.

Biden konuşmaya, başkan yardımcısı Harris ve Pelosi‘yi selamlayarak başladı.

İki görevde de kadınlar yer alıyor

Tarihsel olarak, Başkan tarafından yapılan bir konuşmada arka koltukta Başkan yardımcısı ve Meclis sözcüsü yer alıyordu. Ancak Biden döneminde ilk kez bu iki pozisyonu da bir kadın temsil ediyor. Harris ise bu iki pozisyondan birinde olan ilk siyah kadın.

‘ABD yeniden yükseliyor’

Biden, Kongre’deki ilk konuşmasında, eğitim, çocuk bakımı ve ailelere yönelik harcama paketini, Covid-19 ile mücadelede alınan yolu ve ABD dış politikasının detaylarını anlattı.

Konuşmasında ABD’nin yeniden yükseldiği mesajını veren Biden “Amerikalılar her zaman ayağa kalkıyor. Bugün yaptığımız şey bu. Amerika yeniden yükseliyor. Korkunun yerine umudu, yalanların yerine gerçeği ve karanlığın yerine ışığı seçmek” ifadelerini kullandı.

‘Büyük Buhran’dan beri en kötü ekonomik kriz’

Biden, şu anda yüzyılın en kötü salgını ve Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik kriz ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Biden, “Şimdi görevdeki 100. günümde şunu ülkeme söyleyebilirim ki, Amerika yeniden hareket halinde” ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre “Beyaz ırkçılık bir terörizmdir ve bunu görmezden gelemeyiz” diyen Biden, demokrasiye olan inancı yeniden tesis etmek için çalıştıklarını vurguladı.

Yıllar boyunca birçok başkanın bu kürsüye gelerek, savaş ilanı, barış kutlaması, yeni plan ve olanakların duyurulması gibi konularda konuştuğuna işaret eden Biden, “Bugün buraya krizden ve fırsatlardan konuşmak için geldim. Ülkemizi yeniden inşa etmek ve demokrasimizi yeniden diriltmek konusunda konuşmak için geldim” dedi.

‘Çatışma peşinde değiliz’

Çin ve Rusya ile ilişkilere de değinen Biden, niyetlerinin çatışma başlatmak olmadığını, Putin’e gerilimi yükseltmek istemediklerini ancak eylemlerin sonuçları olacağını belirttiğini kaydetti.

Dış politika konusunda da önemli sözler verdiklerini belirten Biden, “Çin de dahil tüm ülkelerin küresel ekonomide aynı kurallarla oynadığından emin olacağım. Çin Devlet Başkanı Şi ile telefon görüşmesinde kendisine de söyledim, rekabeti memnuniyetle karşılıyoruz ve çatışma peşinde değiliz.” ifadesini kullandı.

Biden, tüm dünyada Amerika’nın çıkarlarını savunmaya devam edeceklerini ifade ederek “Şi’ye Hint-Pasifik bölgesindeki güçlü askeri varlığımızın, tıpkı Avrupa’daki NATO askerleri gibi olduğunu, niyetimizin bir çatışma başlatmak değil, bir çatışmayı önlemek olduğunu bildirdim” bilgisini paylaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.