Basında YeşillerGünün Manşeti

AB Yeşilleri Muhafazakârlara Karşı: Anlaşma için Değişim

0
European Green party leading candidates Ska Keller from Germany (L) and Bas Eickhout from the Netherlands address the media during the launch of the European Green Party campaign for the European elections in Brussels on March 6, 2019. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP) (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Green European Journal‘da Maia de la Baume tarafından kaleme alınan makaleyi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Mert Gevrek‘in çevirisi ile yayınlıyoruz.

***

Avrupa Yeşil Partisinin önde gelen adayları Almanya’dan Ska Keller ve Hollanda’dan Bas Eickout Brüksel’de Avrupa Yeşil Partisinin kampanya toplantısında basına konuşuyorlar.
March 6, 2019. (Fotoğrafby EMMANUEL DUNAND / AFP)

Yeşil partiler, Avrupa Parlamentosu seçimleri için kampanya başlatıyor.

Avrupalı Yeşiller, iklim değişikliği ve yolsuzlukla mücadele vaadiyle Avrupa seçimlerine yönelik kampanyalarını çarşamba günü başlattılar. Ayrıca Avrupalı muhafazakarları uyarmayı da ihmal etmediler.

Avrupa Yeşilleri, iklim değişikliği ve yolsuzlukla mücadele vaadiyle ve Avrupa’daki muhafazakarlara bir uyarı olarak çarşamba günü Avrupa seçim kampanyalarını başlattı.

Partinin önde gelen iki adayı Bas Eickhout ve Ska Keller, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri için; iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilir ekonomiye yatırım ve toplu ulaşımı iyileştirme gibi geleneksel yeşil talepleri de içeren 12 maddelik bir manifesto sundu. Manifesto, “diktatörlere ve savaşan taraflara silah ihracatını durdurma” vaadiyle insan haklarına da vurgu yapıyor.

Yeşillerin, anketlerde başı çeken Avrupa Halk Partisi ve onun önde gelen adayı Manfred Weber için bir mesajı vardı. Eickhout, grubunun yalnızca, muhafazakârlar “köklü değişim” ve daha merkezci bir program vaat etmesi durumunda yeni oluşacak parlamentoda Avrupa Halk Partisi’nin önderlik ettiği, AB yanlısı bir koalisyonun parçası olabileceğini belirtti. Eickhout, muhafazakârları göç konusunda sağa çok yaklaşmakla ve Avrupa Halk Partisi’nden ihraç edilmekle tehdit edilen Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’a karşı yumuşak davranmakla itham etti.

Mayıs ayındaki seçimlerde Avrupa Halk Partisi’nin sandıktan birinci çıkması öngörülmekle birlikte oluşacak yeni parlamentonun mevcut parlamentodan daha parçalı olacağı tahmin ediliyor. Bu da Avrupa Halk Partisi’nin vaatlerini yerine getirebilmek için öncekinden daha fazla ortağa ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

Eickhout, “evet konuşacağız ama olağan işleyişe basitçe evet demeyeceğiz ve zaman zaman biraz yeşil lezzet olacak. dedi ve“gerçekten köklü bir değişim istiyoruz ve masadaki talebimiz de bu olacak” diye devam etti.

“Manfred Weber geçmiş politikalarını değiştirmeye ve bu yönde hareket etmeye istekli olursa konuşabiliriz ve bir çoğunluk oluşturabiliriz. “Avrupa Halk Partisi’nin hali hazırda birçok ülkede yaptığı gibi sağa yönelmeye devam etmek isterse, işte o zaman Manfred Weber için bir çoğunluk olmayacaktır” dedi.

Yeşiller kendi partileriyle Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasına mesafe koymaya da çalıştılar. Keller, Macron’un Avrupa Rönesansı çağrısını “ilginç” olarak nitelendirirken bazı önerilerinin zaten yerindeolduğunu ifade etti. Bununla beraber, “içeriğe baktığımızda bazı soru işaretlerimiz var” diye belirtti

Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubunun Fransız Üyesi Pascal Durand haftalık L’Obs dergisine, seçimlerde Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un partisi La République En Marche adına mücadele etmek istediğini belirttiğinde Yeşiller çarşamba günü Macron karşısında kayıp yaşadı.

Geçen yıl Bavyera, Belçika ve Lüksemburg’daki seçimlerdeki etkili gösteriler Avrupa Yeşillerini cesaretlendirdi ve Yeşillerin merkez soldaki hakimiyet konusunda geleneksel sosyalist partileritehdit ettiklerini gösterdi. Yeşiller, kısmen Brexit nedeniyle altı Britanyalı parlamento üyesini kaybedecekleri için Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir mücadeleyle karşı karşıyalar. Yeşiller, Batı Avrupa’da kazandıkları başarıyıkıtanın güneyinde ve doğusunda da tekrarlamak için de çabalıyorlar.

POLITICO’nun tahminlerine göre, mevcut 52 üyeli Yeşiller grubu yeni oluşacak Avrupa Parlamentosu’nda 5 üye kaybederek küçülecek.

Buna rağmen Avrupa Yeşiller Partisi eş başkanı Reinhard Bütikofer çarşamba günü gerçekleşen kampanya başlangıcında gazetecilere dokuz ülkede – Finlandiya, Almanya, İrlanda, Litvanya, Çekya, Portekiz, Belçika, Fransa ve Hollanda’da – Yeşillerin “kesinlikle daha iyi bir sonuç elde etmelerini” beklediğini söyledi..

Bütikofer, “Genel olarak,Avrupa Parlamentosu’nda şimdiye kadar sahip olduğumuz en geniş gruba sahip olma olasılığımız çok yüksek” dedi.

Partinin önde gelen iki adayı Bas Eickhout ve Ska Keller, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine dair sürdürülebilir ekonomiye yatırım, toplu taşımayı geliştirme ve iklim değişikliği ile mücadele gibi geleneksel yeşil talepleri de içeren 12 maddelik bir manifesto sundular. Ayrıca söz konusu manifesto, diktatörlere ve savaşan taraflara silah ihracatını durdurma vaadiyle insan haklarına vurgu yapmaktadır.

Yeşillerin, anketlerin lideri olan Avrupa Halk Partisi’ne ve onun önde gelen adayı Manfred Weber’e dönük bir de mesajı vardı. Eickhout, muhafazakarların “köklü değişim” ve daha merkezci bir program vaat etmeleri halinde, yeşillerin yeni oluşacak parlamentoda Avrupa Halk Partisi’nin önderlik ettiği AB yanlısı bir koalisyonun parçası olabileceğini belirtti. Bunun yanı sıra Eickhot, muhafazakarları göç konusunda çok fazla sağa yaklaşmakla ve Avrupa Halk Partisi’nden ayrılmakla tehdit eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a karşı oldukça yumuşak kalmakla itham etti.

Mayıs ayındaki seçimlerde Avrupa Halk Partisi’nin sandıktan birinci çıkması öngörüldüğü için, oluşacak yeni parlamentonun, mevcut parlamentodan daha parçalı bir görünüm arz edeceği tahmin ediliyor. Bu da Avrupa Halk Partisi’nin vaatlerini yerine getirebilmek için şimdiye nazaran daha fazla ortağa ihtiyaç duyacağı anlamına gelmektedir.

Eickhout, “Evet konuşacağız, ama iş dünyasının bütün isteklerine evet demeyeceğiz,” dedi ve devam etti. “Hakikaten köklü bir değişim istiyoruz ve masadaki talebimiz de bu olacak.”

Yeşiller ayrıca kendi partileri ile Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında bir yakınlaşma aradılar. Keller, Macron’un Avrupa Rönesansı çağrısını ilginç bulduğunu belirtti ve Macron’un bazı önerilerinin makul olduğunu ifade etti. Bununla beraber, “İçeriğine baktığımızda, bazı soru işaretleri var.” demeyi ihmal etmedi

Fransız Yeşiller milletvekili Pascal Durand çarşamba günü haftalık L’Obs dergisine, seçimlerde Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un partisi olan La Republique En Marche adına mücadele etmek istediğini belirttiğinde, Yeşiller Macron’a karşı bir kayıp yaşadı.

Geçen yıl Bavyera, Belçika ve Lüksemburg’daki güçlü seçim sonuçları Yeşilleri cesaretlendirmekle kalmadı ve Yeşillerin merkez solda bulunan geleneksel sosyalist partilerin konumlarını da tehdit etmeye başladığını gösterdi.

Yeşiller, Brexit nedeniyle altı Britanyalı parlamento üyesini kaybedecekleri için, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir mücadele yaşayacaklar. Ayrıca Yeşiller, Batı Avrupa’da ulaştıkları başarılı sonuçları, Kıtanın güneyinde ve doğusunda da tekrarlamak için gayret sarf etmektedirler.

POLITICO’nun öngörülerine göre, mevcut 52 üyeli Yeşiller grubu, yeni oluşacak Avrupa Parlamentosunda 5 üye kaybedecektir.

Buna rağmen çarşamba günü gerçekleşen kampanya başlangıcında Avrupa Yeşiller Partisinin eş başkanı Reinhard Bütikofer, gazetecilere dokuz ülkede kesinlikle daha iyi bir sonuç elde edeceklerini söyledi. Bu ülkeler, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Litvanya, Çekya, Portekiz, Belçika, Fransa ve Hollanda’dır.

Bütikofer, “Her şeyden öte Avrupa Parlamentosunda geçmişten günümüze sahip olduğumuz en geniş grubu kurma şansımız var,” dedi.

Makalenin İngilizce Orijinali

Yazar: Maia de la Baume

Yeşil Gazete için çeviren: Mert Gevrek

.

(Yeşil Gazete, Green European Journal)

You may also like

Comments

Comments are closed.