DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

AB ülkeleri koronavirüs aşılamasına başladı

0

Avrupa İlaç Ajansı‘nın (EMA) Pfizer ve BioNTech‘in ortaklaşa geliştirdiği koronavirüs aşısına onay vermesiyle birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de dün itibariyle aşılar yapılmaya başlandı.

İspanya‘da koronavirüse karşı geliştirilen aşıyı ilk olarak ülkenin Guadalajara kentinde bir bakımevinde yaşayan 96 yaşındaki Araceli Rosario Hidalgo‘ya yapıldı.

Almanya da dün itibariyle aşı kampanyasına başladı. Ülkenin huzurevi ve bakımevlerinde kalan, aşı yaptırmak isteyen bununla birlikte de sağlık durumu uygun olan 80 yaşındaki kişilere mobil ekipler tarafından aşı yapılıyor.

Koronavirüse karşı aşılar İtalya‘da başkent Roma‘da ülkenin önemli bulaşıcı hastalıklar merkezi olan Lazzaro Spallanzani Hastanesi‘nde sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

Fransa‘da koronavirüse karşı ilk aşıyı 78 yaşındaki bir kadına yapıldı.

Polonya ve Hırvatistan

Polonya‘da dün sabah itibariyle aşılar yapılmaya başlandı. Hırvatistan da ise koronavirüse karşı ilk aşıyı başkent Zagreb‘de bir yaşlı bakımevinde kalan emekli sağlık çalışanı Branka Anicic‘e yapıldı.

Aşıya bir gün önce başlayan devletler

AB üyesi olmasına rağmen Macaristan ve Slovakya diğer AB ülkelerinden bir gün önce aşılama çalışmalarına başladı. Slovakya’da ilk doz hükümetin pandemi komisyonunun üyesi Vladimir Krcmery‘ye yapıldı. Macaristan ise ilk etapta 4 bin 875 kişiyi aşılayacak miktarda aşı aldı. 

Öte yandan, AB ülkelerinin dışında başka ülkelerde de aşılama çalışmaları başladı. Umman‘da dün koronavirüse karşı ilk aşıyı ülkenin sağlık bakanı oldu.

Kuveyt, Pfizer/BioNTech’ten sipariş ettiği aşıların ilk 150 bin dozunu teslim aldı ve aşı kampanyasına 24 Aralık’ta başladı. Şili’de ilk aşı 24 Aralık’ta, 42 yaşındaki hemşire Zulema Riquelme‘ye yapıldı.

İsviçre‘de 23 Aralık’ta aşılama kampanyasına başlandı ve ilk dozlar bir bakımevinde uygulandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.