ManşetDünyaEkonomiİklim Krizi

AB Konseyi 672,5 milyar euroluk Kurtarma ve Dayanıklılık Paketi’ni onayladı

0
Fotoğraf: Portugal.eu

Portekiz Başbakanı António Costa, Avrupa Birliği Konseyi adına, üye devletlerin ulusal kurtarma planlarını finanse etmek için kullanılacak 672,5 milyar Euro değerindeki Kurtarma ve Dayanıklılık Paketi’ni (RRF) onayladı.

Bu onay sayesinde üzerinde aylar süren tartışmaların yaşandığı RRF resmi olarak yürürlüğe girmiş oldu. AB üyeleri Avrupa Komisyonu’na kurtarma planlarını sunabilecek.

Avrupa ekonomisini dirençli hale getirmek için

Söz konusu paket, ülkelerin Covid-19 pandemisinin ekonomik ve sosyal etkileriyle mücadele etmek ve Avrupa ekonomisini gelecekteki krizlere karşı daha dirençli hale getirmek amacını taşıyor.

Toplamda 672,5 milyar euroluk paketin 312,5 milyar eurosu hibe, geri kalan 260 milyar eurosu ise krediler için ayrıldı.  RRF fonları, ulusal planlarının Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi tarafından onaylanmasının ardından Üye Devletlere verilecek. Fonlar, bu planlarda yer alan reformları ve yatırımları finanse etmek için kullanılacak.

Yüzde 37’sini yeşil dönüşüm için kullanma şartı

Sunulacak ulusal kurtarma planlarının ise belirli kurallara uyması bekleniyor. Planlarda sunulan bütçenin yüzde 37’sinin iklim ve doğa dostu yatırımlara, yüzde 20’sinin ise dijital yatırımlara ayrılma zorunluluğu bulunuyor.

Buna ek olarak üye devletlerin planlarında yer alan tüm tedbirlerin, AB’nin çevre hedeflerini korumak için “önemli bir zarar vermeme” ilkesine uyması gerekiyor.

Tüm bunların yanı sıra üye devletlerin yolsuzluğu, dolandırıcılığı ve çıkar çatışmalarını önlemek, tespit etmek ve düzeltmek için yeterli kontrol sistemlerinin kurulmasını sağlamaları gerekecek.

Başvuru için son tarih 30 Nisan

Avrupa Birliği Konseyi’nin aktardığına göre üye devletlere iyileşme ve dayanıklılık planlarını Komisyon’a sunmaları için 30 Nisan’a kadar süre verildi. Komisyon’un bu planları değerlendirmek için iki ay, planların onayına ilişkin kararı kabul etmesi için de dört hafta süresi olacak.

2021’de onaylanan planlar için üye devletler, planlarında sağlanan hibe ve kredilerin yüzde 13’üne kadar ön finansman alabilecekler. Fonların geri kalanı, üzerinde anlaşmaya varılan kilometre taşlarına ve hedeflere ulaşılmasına göre ödenecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.