İklim Kriziİnsan HaklarıManşet

AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışmasında son günler: İnsan hakları için harekete geç!

0

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 10 Aralık’taki 75’inci yıl dönümü vesilesiyle, her yıl AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışmasını düzenliyor.

Bu yılki İnsan Hakları Gününün eylem çağrısı ise “İnsan Hakları İçin Harekete Geç” (#StandUp4HumanRights).

Yarışma, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi de dahil olmak üzere insan hakları alanında sanat yoluyla ifadeyi teşvik etmeyi amaçlıyor ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde tanımlanan reddedilemez ve devredilemez insan haklarına dair düşüncelerin film aracılığıyla aktarılmasını hedefliyor.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, dünyanın her yerinde tüm insanların sahip olduğu çok çeşitli temel insan hak ve özgürlüklerini belirleyen bir önsöz ve 30 maddeden oluşuyor. Beyanname, vatandaşlık, yaşanılan yer, cinsiyet, ulusal veya etnik köken, din, dil veya başka herhangi bir durum gözetilmeksizin insan haklarını düzenliyor. Beyannamede, “İnsanlık ailesinin tüm üyelerinin doğasında bulunan haysiyetin ve eşit ve devredilemez hakların tanınmasının dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğu” vurgulanıyor.

Yarışma süreci nasıl ilerliyor?

Amatör ve profesyonel yönetmenler çevrimiçi olarak başvuru gerçekleştirebiliyor.

Başvuru için son başvuru tarihi ise 1 Kasım 2023, saat 18:00.

Herhangi bir türde ve teknikle çekilebilecek kısa filmlerin 3 ila 10 dakika uzunluğunda olması bekleniyor. Yarışmacıların, insan haklarına ilişkin konularda ortak bir tartışma ortamı yaratması teşvik ediliyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu aynı zamanda, kısa film yönetmenlerini toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi konularında da düşünmeye teşvik etmeyi sürdürüyor.

Yarışmaya katılım şart ve koşullarına buradan, başvuru formuna ise buradan ulaşmak mümkün.

Jüride kimler yer alıyor?

Yarışmaya başvuran filmler bir ön elemeye tabi tutulacak ve neticesinde, İnsan Hakları Ödülleri için 10 kısa film, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İklim Krizi Özel Ödülleri için 5’er kısa film, final jürisi tarafından değerlendirilecek.

Ön Eleme Jürisinde İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye KöseÖzelçi;Başkent Üniversitesi Film Tasarımı ve Yönetimi Programı Öğretim Üyesi Dr. Ali Çağıl Ömerbaş ve Ankara Film Festivali Dünya Sineması Koordinatörü Deniz Berberoğlu yer alıyor.

Final Jürisinde ise Oyuncu Selen Uçer, Yönetmen ve Senarist Özcan AlperKadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı ve Yaratıcı Endüstriler Platformu Direktörü Prof. Dr. Asker Kartarı; Gazeteci, TV Sunucusu ve Moderatör Afşin Yurdakul ile İnsan Hakları Savunucusu, Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği Üyesi Salih Erturan bulunuyor.

Ödüller

Yarışmada öne çıkan üç kısa filme verilecek ödüllerin yanı sıra Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü ve İklim Eylemi Ödülü de bulunuyor.

Verilecek ödüller şu şekilde:

  • Birincilik Ödülü: Fujifilm X-T5 Siyah + XF16-80mm Kit
  • İkincilik Ödülü: Fujifilm X-T4 + XF16-80mm Kit
  • Üçüncülük Ödülü: Fujifilm X-S10 Siyah + XF16-80mm Kit
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü: Fujifilm X-T4 Gümüş + XF18-55mm
  • İklim Eylemi Ödülü: Fujifilm X-T4 Gümüş + XF18-55mm

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.