DünyaManşet

AB: “‘İdam cezası bulunan bir ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil”

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasını yeniden gündeme getirmesinin ardından Avrupa Birliği’nden gelen tepkiler sürüyor. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ‘idam cezasının bulunduğu bir ülkeyi AB’ye kabul etmenin mümkün olmadığı’ belirtilirken, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ‘Türkiye, AB’ye üyelik sürecinde bunun neye mal olacağını çok iyi biliyor’ dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Turkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Turkiye’nin idam cezasını yeniden gündeme getireceğini sanmadığını, belirterek, ‘Türkiye, AB’ye üyelik sürecinde bunun neye mal olacağını çok iyi biliyor’ dedi.

Türkiye’de idam cezasının yeniden gündeme getirilmesine yonelik en sert tepki ise Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubundan geldi.

Grup adına NTV’den Güldener Sonumut’a açıklamada bulunan Ali Yurttagül, ‘Yeşiller Grubu olarak bu tür bir kararı, Türkiye’nin AB üyeliğini terk etme iradesinin bir göstergesi olarak yorumluyoruz. Türkiye AB treninden inip, Moskova-Pekin trenine binmiş olur. İdam cezası artık Türkiye’de tarihe karıştı. Bunu yeniden gündeme getirmek bir çılgınlıktır’ dedi.

Avrupa Komisyonu da, Türkiye’nin AB’ye üyelik yolundaki en büyük reform çalışmasının idam cezasını kaldırmış olması olduğunu belirtti. AB, idam cezasının tüm dünyada kalkması yönünde bir politika izlediklerini de hatırlattı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic de İHA’nın aktardığına göre ‘İdam cezası bulunan bir ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil’ diyerek idam cezasının kaldırılmasının Türkiye’nin AB entegrasyon sürecinde atttığı en başarılı adımlardan biri olduğunu belirtti.

(Euractiv.com)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.