AB: “‘İdam cezası bulunan bir ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasını yeniden gündeme getirmesinin ardından Avrupa Birliği’nden gelen tepkiler sürüyor. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ‘idam cezasının bulunduğu bir ülkeyi AB’ye kabul etmenin mümkün olmadığı’ belirtilirken, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ‘Türkiye, AB’ye üyelik sürecinde bunun neye mal olacağını çok iyi biliyor’ dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Turkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Turkiye’nin idam cezasını yeniden gündeme getireceğini sanmadığını, belirterek, ‘Türkiye, AB’ye üyelik sürecinde bunun neye mal olacağını çok iyi biliyor’ dedi.

Türkiye’de idam cezasının yeniden gündeme getirilmesine yonelik en sert tepki ise Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubundan geldi.

Grup adına NTV’den Güldener Sonumut’a açıklamada bulunan Ali Yurttagül, ‘Yeşiller Grubu olarak bu tür bir kararı, Türkiye’nin AB üyeliğini terk etme iradesinin bir göstergesi olarak yorumluyoruz. Türkiye AB treninden inip, Moskova-Pekin trenine binmiş olur. İdam cezası artık Türkiye’de tarihe karıştı. Bunu yeniden gündeme getirmek bir çılgınlıktır’ dedi.

Avrupa Komisyonu da, Türkiye’nin AB’ye üyelik yolundaki en büyük reform çalışmasının idam cezasını kaldırmış olması olduğunu belirtti. AB, idam cezasının tüm dünyada kalkması yönünde bir politika izlediklerini de hatırlattı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic de İHA’nın aktardığına göre ‘İdam cezası bulunan bir ülkeyi AB üyeliğine kabul etmemiz mümkün değil’ diyerek idam cezasının kaldırılmasının Türkiye’nin AB entegrasyon sürecinde atttığı en başarılı adımlardan biri olduğunu belirtti.

(Euractiv.com)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adalar imar planının yürütmesi durduruldu

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Adalar'ı 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan ederek yetkiyi İBB'den alan Çevre Bakanlığı'nın, bölgeyi ranta açacak imar planının yürütmesini durdurdu.

Irak, kadınlar için ‘cinsel rüşt’ yaşını dokuz’a düşürmeye hazırlanıyor

Irak'ta muhafazakar Şii partilerin ağırlıkta olduğu iktidar koalisyonu, yasal evlilik yaşının düşürülmesinin yanı sıra kadınların boşanma, velayet ve miras haklarını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

COP’un 29 yılı: Krizler, hedefler, taahhütler, hayal kırıklıkları…

1995'te Berlin'de başlayan ve bugüne dek 29 kez toplanan iklim zirveleri'nin tarihi dirençler, engellemeler, hayal kırıklıklarının yanı sıra Kyoto Protokolü, Paris Anlaşması gibi önemli dönemeçlere de sahne oldu.

COP29 başladı: Paris Anlaşması için ‘hakikat anı’

Bu yıl Bakü'de düzenlenen ve dünyanın önemli liderlerinin katılmadığı COP29'un en önemli gündem maddesi, savunmasız ülkelere yönelik fonların artırılması olacak.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

EN ÇOK OKUNANLAR