Birlik bu yıl rekor kırarak, var olan kapasitesine 41,4 GW’lık bir güneş enerjisi gücü daha ekledi. Bu, 2021’de kurulan 28,2 GW’ye göre yüzde 47’lik bir artış anlamına geliyor ve 12,4 milyon eve eşdeğer enerji sağlamaya yetiyor.
Euronews‘in aktardığına göre, bir yılda, bloğun bu yenilenebilir kaynaktan elektrik üretme kapasitesi de yüzde 25 arttı.
SolarPower Europe CEO’su Walburga Hemetsberger, “Güneş enerjisi, enerji ve iklim krizlerinin ortasında bir cankurtaran halatı gibi. Başka hiçbir enerji kaynağı, güneş enerjisi kadar hızlı ve güvenilir bir şekilde büyümüyor” dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise AB’nin Rus doğal gazı tedariğindeki eksiklikleri telafi etmesi için 2023’te yaklaşık 60 GW güneş enerjisi kurması gerektiğini söylüyor .
Almanya lider
Hali hazırda yılda en az 1 GW güneş enerjisi ekleyen 10 AB ülkesi bulunuyor. Bu ülkeler arasında lider pozisyonda bulunan Almanya, geçen yıl AB içindeki tüm ülkelerden daha fazla güneş enerjisi santrali kurdu ve 2022’de neredeyse var olana 8 GW kapasite daha ekledi. 2000’lerin başından beri bir numaradaki yerini koruyan ülke, geçen yıl Rusya’ya doğal gaz bağımlılığının da etkisiyle aşırı yükselen enerji fiyatları karşısında uygun maliyetli bir çözüm olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmaya yönelmişti.
‣ Almanya 2035’e kadar yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçme yasasını hazırladı
‣ Almanya, elektrik faturasındaki yenilenebilir enerji vergisini kaldıracak
‣ Almanya parlamentosu yenilenebilir enerji yasasını kabul etti
Almanya’yı 2022’de güneş enerjisi kurulumunda yüzde 55’lik bir artış gören İspanya (7,5 GW) yakından takip etti. İspanya’daki artış daha çok çatı üstü güneş panellerindeki büyüme ile gerçekleşti.
Güneş enerjisi artışı sıralamasında Polonya (4,9 GW), Hollanda (4,0 GW) ve Fransa (2,7 GW) ilk beş ülkenin geri kalanını oluşturuyor. Portekiz ise 2021’e kıyasla kurulan güneş enerjisi miktarında yüzde 251’lik inanılmaz bir artışla ilk kez ilk 10’a girerek Fransa’nın hemen ardından geldi.
İlk 10’da Danimarka, Yunanistan ve İsveç de yer alıyor.