DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

AB ‘aşı patentlerinin kaldırılması’nı görüşmeye hazır

0

ABD’nin, koronavirüs aşılarının patentlerini geçici olarak askıya alma önerisine AB’den yanıt geldi. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen konuyu görüşebileceklerini dile getirdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) pandemi ile daha iyi mücadele edebilmek için koronavirüs aşılarının patentlerini askıya alma girişimiyle ilgili konuştu.  Brüksel’in ABD’nin önerisini görüşmeye hazır olduğunu dile getiren von der Leyen, “Kısa vadede, aşı üreten tüm ülkelere ihracatlara izin verme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, pandeminin olağanüstü önlemler gerektirdiğini belirterek, Çarşamba günü sürpriz bir şekilde koronavirüs aşıları ile ilgili patent haklarının geçici olarak kaldırılmasını talep etmiş ve bunun için Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) girişimlerde bulunacaklarını açıklamıştı.

AB ihraç ediyor, ABD’de yasak

AB Komisyonu, şu ana dek koronavirüs aşısı üretimindeki zorluğa dikkat çekiyor; patent hakları kaldırılsa bile söz konusu aşıların farklı firmalar tarafından üretilebilmesi için en az bir yıl zaman gerektiğini ifade ediyordu.

AB, kendi sınırları içinde üretilen aşıların yaklaşık yarısını dünyanın geri kalan ülkelerine ihraç ediyor. ABD ise kendi sınırları içinde üretilen koronavirüs aşılarına ihracat yasağı uyguluyor.

BioNTech’in kurucusu Şahin feragate karşı

Geçen hafta Almanya‘daki Yabancı Gazeteciler Cemiyeti’nin (VAP) düzenlediği sohbet toplantısına katılan BioNTech’in kurucularından Uğur Şahin, ise patent hakkından feragatın basit bir konu olmadığını ve “sorunun lisans vermekle bitmediğini” dile getirmişti.

“Bizim yapabileceğimiz üretim kapasitesini artırmaktır. Sorun lisans vermekle bitmiyor. Çünkü aşı üretimi 20 yıllık bir tecrübeye dayanıyor” diyen Şahin, aşı üretmek için 30’u aşkın ortakla birlikte hareket ettiklerini, bu ağ olmasa 3 milyar dozu aşı üretemeyeceklerini anlatmış; feragat çağrılarını “sonu düşünülmeden edilmiş sözler olarak gördüklerini” belirtmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.