Boğaziçi Üniversitesi İklimBu ekibi’nden İklim Değişikliği 2012 Raporu

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışma Grubu (İklimBu) tarafından her yıl iklim değişikliğinde yaşanan son gelişmelerin dünya bazında derlendiği İklim Değişikliği Raporunun 2012 yılı edisyonu yayınlandı.

Ekim 2012'deki Sandy Kasırgası önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız iklim felaketlerinin de habercisi oldu

Raporda iklim değişikliğinin durmaksızın ilerlediği vurgulanırken bu konu ile ilgili biran önce gereken adımların atılmaması halinde geri dönülmez noktaya ulaşmanın kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekiliyor.

Üniversite bünyesinde kurulan İklim Değişikliği Çalışma Grubu’nun başında bulunan Prof. Dr. Levent Kurnaz, Yeşil Gazete’nin 2012 İklim Değişikliği Raporunun yayınlanmasının ardından yönelttiği, “Dünyanın geleceğini nasıl görüyorsunuz? İklim değişikliğini durdurmak ya da geri döndürmek konusunda vaktimiz kaldı mı? Hem gezegen hem de insan açısından bakacak olursanız zararın hangi köşesinde bulunmaktayız?” sorularına şu şekilde yanıt verdi.

“Bu rapor bize artık zamanımızın azaldığını gösteriyor. 2012 yılında dünyadaki iklim olaylarına bakıp “bunlar hep olmuştu, hep de olacak” demek artık mümkün değil. İklime zarar veren sera gazlarının salımını durdurma açısından artık önümüzde çok az zaman var. Bir yanda kutuplardaki buzullar, diğer yanda tropiklerdeki ormanlar iklim dengesinin ana yapı taşlarını oluşturuyor. Dünyadaki iklim dengelerini bir defa bozacak olursak, ki buna çok yakınız, bu dengelerin tekrar yerine gelmesi ve dünyanın bildiğimiz eski dünya olması binlerce yıl sürebilir. Amazon ormanları ya da Grönland buzulları binlerce yılda oluştu, geri gelmeleri de gene binlerce yıl sürecektir. Bir iklim felaketini durdurmak için çok az zamanımız kaldı, hepimiz doğanın bu tehlike çanlarını dikkate alıp harekete geçmek zorundayız.”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Bu ekibi (İklim Değişikliği Çalışma Grubu) tarafından hazırlanan 2012 raporunda ay ay tüm dünyada iklim nedeni ile meydana gelen tüm gelişmeler derlenmiş bulunuyor. Nisan 2012’de Elazığ’da yaşanan hortum ve hortum nedeniyle sürüklenen konteyner içinde bulunan işçilerden altısının hayatını kaybetmesinden Ekim 2012’de ABD’nin finans merkezi New York’u esir alan Sandy Süper Kasırgası’na kadar  iklimin değişmesinin sebep olduğu tüm gelişmelere rapor üzerinden ulaşmak mümkün.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışma Grubu’nun İklim Değişikliği 2012 raporuna erişmek için climatechange.boun.edu.tr/belgeler/IklimBU_2012

(Yeşil Gazete)

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR