Seçimlerden Litvanya galip çıktı. Nükleer inadı sona erdi

Litvanya’daki parlamento seçimlerinden, Rusya doğumlu milyoner iş adamı Victor Uspaskich’in liderliğindeki İşçi Partisi galip ayrıldı. Partinin, ikinci sırada yer alan ve daha önce nükleer santral kurulmasına karşı çıkan Algirdas Butkevicius liderliğindeki Sosyal Demokratlar ile koalisyon kurması bekleniyor.

İlk sonuçlara göre İşçi Partisi oyların yüzde 19.8’ini alırken Sosyal Demokratların oy oranı yüzde 17.8 oldu. Başbakan Andrius Kubilius’un muhafazakar Anavatan partisi oyların yüzde 16.7’sini alırken, hükümet ortakları Liberal Hareket’in oy oranı yüzde 8.5 oldu.

2008’de göreve gelen Kubilius hükümeti, ülkenin iflas etmesinin önüne geçebilmek için vergileri artırmış ve harcamalarda kesintiye gitmek zorunda kalmıştı.

Şu anda Avrupa Parlamentosu üyesi olan Uspaskich, partisiyle ilgili vergi yolsuzluğu skandalı sebebiyle ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Lithuania Tribune’a konuşan uzmanlar, hükümette İşçi Partisi, Sosyal Demokratlar ve Rolandas Paksas liderliğinde oyların yüzde 9.74’ünü alan merkez sağ Düzen ve Adalet partisinin yer almasını bekliyor.

28 Ekim’de seçimlerin ikinci turunun gerçekleştirilmesi ve hükümet kurma görüşmelerinin sonlandırılmasının ardından Butkevicius’un başbakan olması bekleniyor.

Seçime katılım ise yüzde 50.1 ile oylamanın geçerli sayılması için gereken yüzde 50’lik eşiğin üzerinde oldu. Parlamento seçimiyle birlikte, Litvanya’da yeni bir nükleer santral kurmaya yönelik referandum da düzenlendi. Referanduma katılımın da barajı geçip geçmediği henüz belirli değil, ancak katılımcıların büyük kısmının 2009 yılında kapatılan Ignalina yerine kurulacak yeni bir santrale karşı oy kullanması bekleniyor.

Bir önceki hükümetin, enerji alanında Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için bazı iddialı planları vardı. Yeni kurulacak Visaginas santralinin yanı sıra ülke, Gazprom ile sözleşme sona erdikten sonra LNG terminali kurmayı hedefliyordu.

Visaginas’ karşı çıkan Sosyal Demokratlar LNG terminaline prensipte onay veriyor, ancak projenin Letonya ve Estonya ile birlikte yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

AB’ye 2004 yılında katılan Litvanya, 2013’ün ikinci yarısında ilk kez AB dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlanıyor.

(Euractiv.com)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR