2012 Nobel Barış ödülü, Avrupa Birliği’ne

2012 Nobel Barış ödülüne Avrupa Birliği layık görüldü. Nobel Komitesi, AB’nin son 60 yıldır Avrupa’da barışa katkısından dolayı, oy birliğiyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Komite Başkanı Thorbjoern Jagland “AB, 60 yıldan fazla süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu” şeklinde konuştu.

Nobel Komitesi, birliğin 2. Dünya Savaşı sonrasında birleşmeyi başardığını ve 1989’da Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra eski komünist ülkelerde istikrarın sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Komite, AB’nin başarılarını sayarken Türkiye’ye de yer verdi. Açıklamada “Geçtiğimiz on yılda Türkiye’nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur” ifadelerine yer verildi.

İsveç Akademisi geçen seneki barış ödüllerini üç kadına vermişti. 2011 Nobel Barış Ödülü, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson -Sirleaf, Liberya’daki savaşı sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerden Leymah Gbowee ve Yemen’de demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden Tavakkul Karman arasında paylaştırılmıştı.

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR