Greenpeace kırkını devirdi

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace dünyanın her tarafındaki Greenpeace ofislerinin web sayfalarında organizasyonun kırkıncı kuruluş yılını kutluyor.

1971 yılında ABD’nin nükleer denemelerini pasifist bir ruhla protesto etmek ve durdurmak için Kanada’nın Vancouver kentinden yelken açan bir gurup ekolojist ve barış aktivisti tarafından tohumları atılan organizasyonun şu anda dünyanın 41 ülke ve bölgesinde yerel ve bölgesel ofisleri bulunuyor. Greenpeace diğer uluslarası çevre STKları gibi raporlar hazırlamak ve lobi faaliyetlerinin yanı sıra şiddetsiz doğrudan eylemler yaparak ekolojik yıkım ve kaynaklarına dikkat çekiyor ve kamuoyu vicdanını harekete geçirmeye çalışıyor.

Türkiye’de ilk şiddetsiz doğrudan eylemini 1993 senesinde gerçekleştiren Greenpeace, faaliyetlerini Türkiye, Lübnan ve İsrail’i kapsayan Greenpeace Akdeniz olarak yürütüyor. Ulusalcı çevrelerce uluslarası bir örgütün parçası olduğu için sık sık hücuma uğrayan Greenpeace, dünya çapında 3 milyona yakın destekçisinin olduğu gibi, Türkiye’de de 25 bin civarında bireysel destekçisinin maddi desteğiyle bağımsızlığını koruyor ve şu anda iklim değişikliği, enerji ve denizlerin geleceği konularında kampanyalar yürütüyor. Ekolojistler arasından başka sesler ise organizasyonu bütüncül bir ajanda sunmamanın yanı sıra aşırı profesyoelleşme ve ana hat medyanın dikkatini kaçırmama kaygısıyla ana hat değerlere teslim olmakla suçluyor, ancak organizasyonun profesyonel çalışma usulü, kabul görecek çözüm sunar dil arayışı ve geniş erişiminin sağladığı faydayı taktir edenler de yadsınmayacak kadar çok.

Greenpeace Uluslarası’nın genel direktörü Kumi Naidoo 40. kuruluş yıldönümü için hazırladığı mesajda artık gezegen olarak başta iklim değişikliği olmak üzere ekolojik, ekonomik ve demokratik krizlerle bir mükemmel fırtına ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi ve bunun siyasetçilerin çözüm için cesaret göstermesini vatandaşların da onları sorumlu tutmasını gerektirdiğini vurguladı. Naidoo’nun mesajında bir diğer vurgu ise sivil toplumun işbirliği içinde, koalisyon halinde bir çözüme yönelik çalışması üzerine, ve organizasyon mesajın tonuyla geleceğe dair karamsar değil umutlu bir tablo çizmek istiyor. Kırkıncı yıl kutlamalarında dikkati çeken diğer bir nokta ise şiddetsizlik ve bağımsızlık vurgusunun yanında yaratıcılık vurgusunun da öne çıkarılmış olması.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR