Göçmen kuş ölümlerinin yüzde 87’si insan kaynaklı

91 ülkede yapılan geniş çaplı bir araştırma, göçmen kuş ölümlerinin yüzde 87'sinin insan kaynaklı olduğunu gösteriyor. En yaygın ölüm nedenleri arasında elektrik çarpması, yasa dışı avlanma ve zehirlenme bulunuyor.

Türkiye‘den Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu‘nun da aralarında bulunduğu, 91 ülkeden 161 bilim insanının katıldığı geniş kapsamlı bir araştırma, göçmen kuş ölümlerinin büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunu ortaya koydu. 2003-2021 yılları arasında, 45 büyük göçmen kuş türünün ölümleri incelendi ve bu ölümlerin yüzde 87’sinin insan etkisiyle olduğu belirlendi.

DHA‘nın aktardığına göre araştırma, Dr. Juan Serratosa liderliğinde, dünya genelinden birçok üniversite ve enstitüden gelen bilim insanları tarafından yürütüldü. Ölüm nedenleri arasında yüzde 40,5 elektrik çarpması, yüzde 21,7 yasa dışı avlanma ve yüzde 16,3 oranında zehirlenme gibi sebepler ön plana çıktı. Bu bulgular, kuşların göç yollarında karşılaştığı tehlikelerin çoğunlukla insan faaliyetlerinden kaynaklandığını gösteriyor.

göçmen kuş

Araştırma boyunca toplanan verilere göre yırtıcı kuşlar, leylekler ve turnalar dahil olmak üzere 45 tür üzerinde yapılan çalışmalar, kuş ölümlerinin genellikle Afrika-Avrasya göç yolu boyunca yoğunlaştığını ortaya koydu. İncelenen 1704 ölüm kaydı, bu türlerin doğal nedenlerden ziyade insan kaynaklı etkilerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Araştırmada, enerji altyapısının kuş ölümlerindeki rolü özellikle vurgulanıyor. Elektrik çarpması, enerji hattı çarpışmaları ve rüzgar türbinlerine çarpmalar, ölümlerin yaklaşık yüzde 49’unu oluşturuyor. Özellikle enerji altyapısının gelişimi, planlama ve işletme aşamalarında alınacak etki azaltma önlemleri, gelecekte kuşların korunmasına büyük katkı sağlayabilir.

BM: Göçmen kuşlar plastik kirliliğine karşı çok savunmasız
ABD’de göçmen kuşların ölümünden şirketler sorumlu tutulmayacak
Koruma altındaki göçmen türlerin beşte birinden fazlası yok olma tehditi altında

Çalışma, ayrıca yasa dışı öldürme ve zehirlenmelerin, kuş ölümlerinde önemli bir yer tuttuğunu gösterdi. Bu tür ölüm olayları, özellikle Afrika‘da yasa dışı avlanmanın en yüksek olduğu bölgelerde daha fazla görülüyor. Avrupa‘da ise elektrik çarpması, ölüm nedenleri arasında en yaygın olanı.

Araştırmanın bulguları, kuşların ve diğer tüm yaban hayatının korunması için daha etkin önlemler alınması gerektiğini işaret ediyor. Bilim insanları, koruma stratejilerinin güçlendirilmesi ve özellikle enerji altyapısının kuş dostu hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Araştırma ayrıca bu konuda uluslararası işbirliğinin ve eylemlerin önemini de ortaya koyarak, küresel ölçekte bir farkındalık ve müdahale ihtiyacını dile getiriyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR