Burdur gölünün yarısı 50 yılda yok oldu

Burdur Gölü’nde yapılan su ölçümleri, 1970'ten bu yana su hacminin yüzde 47 oranında azalarak ciddi bir ekolojik tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

Türkiye‘nin önemli doğal miraslarından biri ve ülkenin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü, son 54 yılda yüzde 47’lik bir su hacmi kaybına uğradı. Mayıs 1970’te kaydedilen en yüksek su seviyesinden bu yana göldeki seviye, 20,29 metre düşüşle ciddi bir ekosistem değişikliğine işaret ediyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü‘nün yaptığı ölçümlere göre, gölün su seviyesi 1970 yılında 857,62 metre olarak tespit edilirken, 2024 Şubat ayı itibarıyla 837,33 metreye geriledi. Bu durum, gölün su hacminin 7 bin 426 hektometreküpten 3 bin 952 hektometreküpe düştüğünü gösteriyor. Ayrıca, son beş yılda gözlenen 2,81 metrelik su kaybı, göl çevresindeki ekosistem üzerinde baskıyı artırıyor.

Burdur Gölü
Platalea leucorodia türü, Burdur Gölü’nde beslenen canlılardan biri. Su seviyelerindeki azalma, çevredeki canlıların yaşamını da riske atıyor. Fotoğraf: Depositphotos

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, DHA’ya yaptığı açıklamada bölgedeki artan su talebinin gölün beslenmesini olumsuz etkilediğini ve bu durumun geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açtığını belirtiyor. Gülle, “Burdur Gölü başta olmak üzere diğer göllerde de susuzluk durumu, artık sadece bir uyarı değil, acil müdahale gerektiren bir durum” diye açıklıyor.

Burdur Gölü’nün olağanüstü kirli hikayesi
Kuruyan Burdur Gölü’nden yılda 2 bin ton zararlı toz etrafa saçılıyor
Burdur Gölü’nde yas: Su çekildi, tekneler iskeleye yanaşamıyor

Burdur Gölü hızla kurumaya devam ediyor

Son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıklar, yağış azalması ve yoğun yer altı suyu kullanımının bütün sucul sistemlerin dengesini bozduğunu vurgulayan Prof. Dr. İskender Gülle, “Hidrolojik sistemin bozulması sadece doğal hayatı değil, tarım ve ekonomiyi de tehdit eder hale geldi. Artık günümüzde susuzluk sadece yağışlara bağlı bir olay olmaktan çıktı. Aynı zamanda susuzluk insanların su kullanım davranışlarının bir sonucu haline geldi. Yani kuraklık doğadan, susuzluk insandan kaynaklanır” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR