Küresel ısınma ve kuraklık, petrol zengini Teksas’ı da vurdu

ABD’nin Teksas eyaleti tarihinin en büyük kuraklıklarından birini yaşıyor.

700 bin kilometre kare yüzölçümü ve 25 milyon nüfusuyla ABD’nin en büyük eyaletlerinden biri olan Teksas’ta kuraklık felaket boyutunu aldı. Eyaleti oluşturan 254 idari bölgenin (county) tamamında afet alarmı verildi.

Teksas Eyaleti Enerji, Su ve Sosyal Hizmetler bölümü, Teksas ve Aşağı Colorado havzasında Ekim 2010-Temmuz 2011 arasındaki 10 aylık dönemdeki kuraklığın, ölçümlerin yapıldığı 1895’den bu yana yaşanan en ağır kuraklık olduğunu açıkladı.

Teksas’da içme suyu olarak arıtılmış kanalizasyon suyunun kullanılmaya başladığı haberleri gelirken, yaşanan felaketle ilgili bazı veriler şöyle:

– Eyaletin %99,93’ü kuraklıkla, %73,49’u ağır kuraklıkla karşı karşıya.

– Teksas eyaletindeki nehirlerin büyük çoğunluğu şu anda akmıyor. Hatta Orta Teksas’da, Colorado nehri üzerindeki yedi baraj gölünden oluşan ve 1,7 milyon nüfuslu Austin kentinin de içme suyunu sağlayan Highland Lakes’i besleyen akarsuların debisi geçen yıl aynı dönemdekinin %1’ine düşmüş durumda.

– Teksas’da Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 30,7 derece, Austin bölgesinde 38 derece ve üzerindeki gün sayısı 40’ı geçti.

– Teksas’ın 4 Ağustos günü ayı yağış ortalaması tarihsel kayıtlarda 40,7 cm iken, bu yıl 16,6 cm oldu.

– Kuruyan göllerden birinin, alglerle kaplanması nedeniyle kıpkırmızı hale geldiği bildiriliyor.

– Dev sığır çiftlikleriyle meşhur Teksas’da çiftçiler sığır sürülerinin susuzluktan kırıldığını, sürüleri tekrar toparlamak için on yıllar gerektiğini söylüyorlar.

Petrol ve kömür zengini Teksas

Öte yandan kuraklıkla boğuşan Teksas, ABD’nin en yüksek karbon emisyonuna neden olan eyaleti. Petrol kuyuları ve kömürlü termik santrallarla dolu Teksas’ın yıllık karbon emnisyonu 680 milyon ton civarında. Eğer Teksas bağımsız bir devlet olsaydı, bu düzeyle dünyanın yedinci büyük karbon kirleticisi olacaktı.

Teksas aynı zamanda yıllarca iklim değişikliğini inkar ederek küresel ısınmayı durdurmak için alınması gereken bütün önlemlere karşı mücadele eden eski ABD başkanı George W. Bush’un memleketi olarak biliniyor.

Treehugger, The Atlantic ve Time’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR