DünyaManşet

Gençler bu sefer de İsrail’de sokakta

0

Önce Kuzey Afrika ve Arap coğrafyasını saran, daha sonra da Avrupa’ya yayılan isyan dalgasının yeni adresi İsrail oldu. İsrail’de gençler “Sosyal Adalet” söylemiyle sokaklara döküldü.

başta Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Ber Şeva, Aşdod, Nasıra olmak üzere 11 değişik kentte eş zamanlı düzenlenen ve yüzbinlerce kişinin katıldığı gösterilerde, yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümeti protesto edildi.

Protestoların kaynağının iki hafta kadar önce Dafni Leef adlı bir genç kızın, kiralık evinden çıkarılması olduğu söyleniyor. Leef’in daha sonra Tel Aviv’in bilinen caddelerinden Rothschild üzerinde bir çadır kurmasıyla başlayan protesto hareketi büyüyerek tüm ülkeye yayılmış, daha ucuz iskan talebiyle başlayan protesto gösterilerine anneler, aylardır toplu sözleşme gösterilerinde hükümetle uzlaşamayan doktorlar, öğrenci dernekleri ve en son işçi sendikaları ile ülkenin Arap vatandaşları da daha iyi yaşam koşulları talebiyle katılmıştı.

Eylemciler, Çarşamba günü Knesset’e gelecek olan Ulusal Konut Komiteleri Yasası’nın geri çekilmesini isterken, aynı zamanda barınma, sağlık ve eğitim haklarının da güvence altına alınmasını talep ediyorlar.

Yasa tasarısı geri çekilmediği ve talepleri karşılanmadığı müddetçe Netanyahu hükümetiyle herhangi bir diyaloğa girmeyeceklerini ve gösterilere devam edeceklerini belirten eylemciler, Netanyahu ile tüm halkın izleyeceği bir açık oturuma da katılmak istiyorlar.

Eylemi organize edenler hiçbir siyasi aralarında görmek istemediklerini belirttikleri gösterilerin, Başbakanlığının ikinci döneminde Netanyahu’nun karşılaştığı en önemli kriz olduğu vurgulanıyor.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.