Amed 2. Ekolojik Film Günleri başlıyor

Ekolojik Film Günleri, on ayrı film seçkisi ve söyleşilerle 22-24 Eylül tarihlerinde sinemaseverleri Amed'e bekliyor.

Amed‘de 22-24 Eylül tarihlerinde Ekolojik Film Günleri‘nin ikincisi gerçekleştiriliyor. 10 belgesel filmin bulunduğu Film Günleri’nde aynı zamanda söyleşiler de gerçekleştirilecek. Ekoloji Derneği tarafından düzenlenen Zeytinliğin Ardı, Eko Eko Eko ve Nosema gibi filmlerin gösterileceği Film Günleri, ekolojik kırım, sermaye düzeni, baskılar ve insan hakları ihlallerine odaklanıyor. Ekolojik Film Günleri izleyicilere şu çağrıda bulunuyor:

“Toplumun yerel mücadele yöntemlerini izleyerek üçüncü yolu; yaşamı tekrar toplumsal olanda; ekolojik örmeyi konuşabileceğiz… Sanatın dahi tahakküm altına alındığı ve halklar için ulaşılmaz hale getirildiği zamanlarda; herkes için ulaşılabilir olmayan bu filmleri ücretsiz bir şekilde kentle paylaşabildiğimiz için mutluyuz ve bunun için tüm yönetmen arkadaşlara, zor koşullarda etik ve özgür sanat üreten tüm emekçilere teşekkür ediyoruz. 10 belgesel film  ve söyleşilerle geçecek Film Günlerine tüm Amed’i bekliyoruz…”

Film Günleri’nin ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanılıyor:

“Egemen akıl ve sermaye tarafından yürütülen politikaların; ekolojik ve toplumsal krizleri derinleştirerek büyüttüğü zamanlardan geçiyoruz. 6 Şubat Maraş merkezli depremlerle ranta dayalı ve doğayı yok sayan bir kent anlayışı ve politikasının enkazında kaldık. Türkiye’nin batısında sermaye, rant amaçlı orman talan ve yakmaları sürerken Kürdistan’da savaş politikalarıyla orman yakmaları devam ediyor…

Yaşamın her alanına yönelen bu egemen anlayış Kürt illerinde demokratik seçim hakkına yapılan gasp ile kayyum politikalarıyla da halk iradesini yok sayıyor. Elbette tüm bu ekolojik kırımlara karşı bir yaşama refleksi ve özgürlük mücadelesi var.

Film günlerinde; belediyelerden yararlanacağımız büyük sinema salonlarımız, yüksek teknolojik imkanlarımız yok belki ama dayanışma içinde olacağımız, gönlümüz kadar  geniş avlulu Hewş’imiz var… Suriçinin bir yanında içimizi yakan ruhsuz yapılara karşı bizler toplumsalı ve hafızayı mekanlarımızda yaşatmaya devam ediyoruz. Çünkü ekolojik kırım dediğimiz olgu; bitki, hayvan çeşitliliğinin yok edilmesi kadar doğalına ait toplum çeşitliliklerinin de yok edilmesini kapsıyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Film Günleri; tüm bu ekolojik toplumsal krizlere ve karşısında üretilen mücadelelere odaklanırken; egemen sermaye sinemasında yer bulamayan alternatif ve eleştirel filmleri halkla buluşturuyor.

Zeytinliğin Ardı, Eko Eko Eko filmlerinde doğaya, yaşama dönük yıkımları görürken; Nosema, Denge Kilitan filmlerinde tarihsel ve kültürel yıkımları izliyoruz. Anima; zihinlerimizde gerçekleştirilen ilişki bozumu ve yıkımlara odaklanırken; hayvanla kurduğumuz ilişki biçimiyle yüzleşme  imkanı sunuyor…

Hatay 17-24 Nisan’da yıkımdan sonra hafızaya sahip çıkarak gerçekleştirilen mücadele ve birlikte inşaya dair bir belgesel izliyoruz. Yine Tolou Keur’da pandemi sonrası bir doğal yaşam deneyimi, dayanışmaya dayalı ekolojik bir duruş hattı görüyoruz…”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR