Buzulları hızla eriyen İsviçre, yeni iklim kanununu referandumla kabul etti

İsviçre’de fosil yakıtlardan çıkışı ve 2050’ye dek net sıfır hedefine ulaşmayı öngören yeni iklim kanunu tasarısı yapılan referandumda kabul edildi.

Alpler’deki buzulların hızlı bir şekilde eridiğine dikkat çekilen İsviçre ‘de fosil yakıtlardan çıkışın hızlandırılması ve 2050’ye dek net sıfır hedefine ulaşılmasına yönelik iklim kanunu tasarısı yapılan bir referandum ile kabul edildi.

İsviçreli seçmenlerin neredeyse yüzde 60’ı, sağcı İsviçre Halk Partisi‘nin muhalefetine rağmen 2050 yılına kadar emisyonları ciddi şekilde azaltma planlarını destekledi.

İkinci bir oylamada halk, yüzde 78,5 çokuluslu şirketler için asgari yüzde 15’lik bir vergiye destek verdi.

Hükümet, ülkenin enerji güvenliğinin ve çevrenin korunması gerektiğini vurgularken, yeni kanunla ithal petrol ve gaza bağımlılıktan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılması hedefleniyor.

Katılımın yüzde 42 olduğu referandumda oy verenlerin yüzde 59’u yeşil enerji teklifini desteklediklerini gösterdi.

Kanun karşıtları ise bu adımlarla enerji fiyatlarının yükseleceğinden kaygı duyuyor.

‘İklim biliminin argümanları duyuldu’

Buzullardaki azalmayı yakından takip eden önde gelen İsviçreli buzulbilimci Matthias Huss, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda halkın “güçlü bir sinyal” gönderdiğini ve “iklim biliminin argümanları duyulduğu için çok mutlu olduğunu” ekledi.

Ne olmuştu?

Alpler’deki buzullar, 2001 ve 2022 arasında hacimlerinin üçte birini kaybetti.

İsviçre’de neredeyse bütün büyük partiler kanun tasarısını desteklerken aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi’nin tasarıya karşı çıkması ülkede referanduma gidilmesine yol açtı.

Enerjisinin üçte ikisini ithal eden İsviçre’de yeni kanunla 2,2 milyar dolara denk gelen bir miktar olan 2 milyar İsviçre Frangı tutarında destek, gaz ve benzinle çalışan ısıtma sistemlerinin çevre dostu alternatiflerle değiştirilmesi için kullanılacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR