Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BT) tarafından erişime engellenen Ekşi Sözlük sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, iki gündür gerekçesini öğrenemedikleri kapatma kararıyla ilgili yetkililere nihayet ulaştıklarını bildirdi.
Sözlük’ten yapılan açıklamada, kararın Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı üzerine 5651 sayılı kanun uyarınca alındığını belirten yetkililer ile görüştüklerini ve karara karşı tüm hukuki yollara başvuracakları duyuruldu.
BTK tarafından uygulanan erişim engeli, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 22 Şubat 2023 tarihli ve 2023/1532 sayılı kararıyla onaylanmıştı.
‣ Ekşi Sözlük’e erişim engeli
‘Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenliğin korunması…’
Kapatmaya gerekçe gösterilen 5651 Sayılı İnternet Kanunu’na 2015 yılında eklenen “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/ya erişimin engellenmesi” başlıklı 8/A maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
“Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”
Öte yandan kanun, “ihtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik” gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engelini içeriyor.
‘Mahkeme kararlarını uyguluyoruz zaten’
Ekşi Sözlük’ten yapılan açıklamada, mahkeme kararlarının uygulandığı ve tüm kanuni yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirdikleri belirtilerek şu paylaşım yapıldı:
Tepkiler çığ gibi
AKP MYK üyesi Mücahit Bilinci, Ekşi Sözlük’e erişimin tamamen “Ekşimiş mecranın temel hedefi milletimizin maneviyatıdır, mecra kapalı kalacaktır” sözleriyle savunmasına rağmen, siyasetçiler, uzmanlar ve kullanıcılardan karara büyük tepki geldi.
"Ekşi Sözlük kapanmasın, bana da çok hakaret var, ama özgürlüktür." diyen siyasetçiler, münhasıran kendilerine sövdürdükleri özel mecralarını açabilirler.
Ekşimiş mecranın temel hedefi milletimizin maneviyatıdır, mecra kapalı kalacaktır.— Mücahit Birinci (@birincimucahit) February 22, 2023
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden “Twitter’ı en kritik saatlerde kapadılar, yardım çağırılanı duyamadım. Şimdi de @sozluk’ün sesini kıstılar. Ürettiği yalanlardan başka hiçbir şeye tahammülü olmayan İletişim Başkanlığı, elini Ekşi Sözlük’ten hemen çek!” yazdı.
Twitter’ı en kritik saatlerde kapadılar, yardım çağırılanı duyamadım. Şimdi de @sozluk’ün sesini kıstılar. Ürettiği yalanlardan başka hiçbir şeye tahammülü olmayan İletişim Başkanlığı, elini Ekşi Sözlük’ten hemen çek!
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 22, 2023
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesine, “Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!” diyerek tepki gösterdi.
Yola “3Y ile Mücadele” diyerek çıktılar. Y’lerden biri Yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek!
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 21, 2023
Sözlük’ün çok uzun süre erişime kapalı kalabileceğini söyleyen Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yaman Akdeniz, erişim engelinin Kanun’un 8/A maddesi üzerinden getirilmiş olması halinde, karara yapılan itiraz reddedilirse Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesi gerektiğini, o süreçte de erişim engelinin süreceği uyarısında bulundu.
8/A kararlarına karşı yapılan itirazlar sistematik bir şekilde reddediliyor. Ret kararı sonucunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmaktan başka çare yok. AYM ise Wikipedia için 2.5 sene sonra karar verdi. OdaTV ve Independent Türkçe başvuruları 3 senedir karara bağlanmadı.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) February 22, 2023
Ekşi Sözlük gibi kullanıcı tabanlı diğer iki büyük sözlük; İnci Sözlük ve Uludağ Sözlük de tepkilerini “Hepimizi kapatın, siz de rahat edin” diye gösterdi ve dayanışmalarını bildirdi.
Hepimizi kapatın, siz de rahat edin. https://t.co/Vkal7ZWOH1
— İnci Sözlük (@incisozluk) February 21, 2023