6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımın ardından 10 ilde binlerce ton enkaz yıkıntılarının arasında yeni bir hayat kurma çabaları, muazzam boyutlarda atık sorunu oluşturmaya devam ediyor.
Uzmanlar, bu atıkların kısa sürede beraberinde getireceği salgın sorunlarına ilk günlerden beri dikkat çekiyor. Salgınların önüne geçilebilmesi için atıkların en hızlı şekilde insan yerleşimlerinden uzak alanlara taşınması çağrısı yapılıyor.
Deprem nedeniyle en büyük yıkıma uğrayan kentlerden biri olan Hatay’da ise belediye, atık sorununu çözmek için Türkiye’deki biyoçeşitlilik için önemli merkezlerden birini gözden çıkarmış gibi görünüyor.
Kuş Gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, belediye kamyonlarının topladığı atıkları Milleyha Kuş Cenneti’ne deşarj ettiği görüntüleri paylaştı. “Gerçek ise yeni bir felaket” olarak nitelediği olayın kabul edilemez bir atık yönetimi girişimi olduğuna dikkati çekti.
Çöplerin Milleyha Kuş Cenneti içindeki alanlara döküldüğü bilgisi geldi… https://t.co/Lr6Cb4blhE
— Emin Yoğurtcuoğlu (@birddetectiveTR) February 13, 2023
Bitki, kuş, kelebek, deniz kaplumbağası, sürüngen, kurbağa ve memeli olmak üzere yüzlerce canlı türü için kritik öneme sahip bölgede yaşanan durumu “rezillik” olarak yorumlayan Yoğurtçuoğlu, “Korktuğumuz başımıza geldi. Çöpler ve enkazlar Milleyha Kuş Cenneti ve binlerce deniz kaplumbağasının yumurtladığı kumsala dökülüyor. Biz akıllanmayız. Başımıza gelenlere şaşırmıyorum” yorumunda bulundu.
Allah sizi bildiği gibi yapsın. REZİLLER. Korktuğumuz başımıza geldi. Çöpler ve enkazlar Milleyha Kuş Cenneti ve binlerce deniz kaplumbağasının yumurtladığı kumsala dökülüyor. BİZ AKILLANMAYIZ. Başımıza gelenlere şaşırmıyorum. #samandağ #hatay #milleyhakuşcenneti ÇILDIRACAĞIM https://t.co/R0jg2wYW47 pic.twitter.com/VrvYnWCgVm
— Emin Yoğurtcuoğlu (@birddetectiveTR) February 13, 2023
Yaşanan felaketlerden ders çıkarılması gerektiğine değinen Yoğurtçuoğlu, “Yapmayın artık, lütfen. Kör olmayın artık lütfen. Ders çıkarın artık lütfen. Ben Milleyha’ma geri dönüyorum. Kimseye söyleyecek, yardım edecek lafım yok. Herkes yakınlarını kaybetti. Korumaya yardım edecek olan gelsin” diyerek destek istedi.
‘En kısa zamanda toplatılacak’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Yoğurtçuoğlu’nun dikkat çektiği yanlışla ilgili gerekli adımların atıldığını ve bölgeye yapılan atık deşarjının durdurulduğunu ifade etti.
Birpınar, belediyelerce dökülen çöplerin en kısa zamanda toplatılacağını ve durumun takip altında olacağını aktararak Yoğurtçuoğlu’na uyarısından ötürü teşekkür etti.
Bu konuyu çözdük. Bundan sonra dökemezler. Oraya belediyelerce dökülen çöpleri de en kısa zamanda toplatacağız. Takip edeceğiz. Doğa severler merak ermesin. Uyarınız için teşekkür ederiz. https://t.co/b5WaapNq7d
— Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar (@Mbirpinar) February 13, 2023
Milleyha: Biyoçeşitlilik cenneti
Deniz Mahallesi ile Asi Nehri arasında yer alan Milleyha, yaklaşık 100 hektarlık bir alana sahip. Bölgenin tek tuzcul bataklığı olan bu eski lagün yatağı, Hatay’daki sulak alanlar arasında çok farklı vejetasyon tipleriyle önem arzediyor. Türkiye’de kayıt altına alınan 231 bitki, 387 kuş, 24 kelebek, 12 sürüngen, altı memeli, üç kurbağa türüne ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın en önemli kuş göç rotalarının birinin üzerinde olduğu için, göçmen kuşların dinlenip beslendiği, önemli bir bölge. 2022’nin başında soyu tükenmekte olan ve okyanuslarda yaşayan kül rengi yelkovan kuşu, ilk kez Türkiye’de, Milleyha’da kayıt altına alındı. Ondan hemen önce de yine bir okyanus kuşu olan çatalkuyruklu martı boy göstermişti.
2021’de de Hindistan’dan gelen çizgili gerdanlı kırlangıç, Arap Yarımadası’ndan gelen Arabistan toygarı ve Mısır çöllerine giderken Milleyha’ya uğrayan çöl çobanaldatanı tespit edildi. Bütün bu çeşitlilik, bu pek de heybetli görünmeyen sulak alanın, göçmen kuşlar açısından nasıl da vazgeçilmez olduğunu gösteriyor.
Kumsal, tuzcul alan ve sulak alandan oluşan üç farklı habitatın bir arada olduğu Milleyha, küçük bir alan olmasına karşın bitki ve hayvan zenginliği açısından çok zengin. Normal koşullarda bir arada bulunmayan bitki çeşitliliği, böceklerin de sayısını ve çeşidini artıyor, bu da onlarla beslenen hayvanların…