Yeşiller Eş Sözcüsü Urbarlı’nın Halkbank yolsuzluğuna dikkati çeken paylaşımlarına erişim engeli

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Urbarlı'nın Sapphire kulesinin ardındaki kirli anlaşmalara dikkati çektiği Twitter paylaşımlarına, Halkbank tarafından mahkeme engeli getirildi.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı‘nın Halkbank tarafından İstanbul-Levent‘te inşa edilen Sapphire kulesiyle ilgili usulsüzlüklere işaret ettiği paylaşımlarının kaldırılması için mahkeme kararı çıkarıldı.

Halkbank, Urbarlı’nın 23 Ocak’ta Twitter üzerinden “(vatandaşın) cebinde olması gereken paralar nereye gidiyor” sorusunu yönelterek yaptığı paylaşıma karşı dava açmıştı. Davanın sonucunda içeriklerin kaldırılmasına karar verildi. 

Yaptığı paylaşımda Urbarlı, Halkbank’ın 2019’un sonlarında Sapphire kulesini o dönemki sahibi Kiler GYO‘dan borçları nedeniyle 100 milyon dolara satın aldığını, sonrasında ise sıfır kâr koyarak yaklaşık bir milyar lira daha ucuza karşılık gelen 905 milyon liraya Kiler GYO ile KBC Gıda‘ya satmak için anlaştığını açıklamıştı. 

Urbarlı, “Sadece bu kadarla kalsa ‘Hadi alıştık yıllardır!’ diyeceğiz” ifadelerini kullandığı paylaşımında CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın “ortaya çıkardığı soyguna” değinerek eski AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler‘e ait olan Sapphire kulesi’nin Halkbank’a 100 milyon dolar borcundan dolayı elindeki 147 mülkü bankaya verdiğini, ancak emlak fiyatları tavan yapınca Kiler’in tam 247 mülkü sadece 48 milyon dolara geri aldığına dikkati çekmişti.

Yeşiller Eş Sözcüsü “Nasıl? Temel Vatandaşlık Geliri dediğimizde bize kaynak soruyorlar. Yeşil dönüşüme para yok diyorlar. Para kule olmuş her gün binlerce insanı selamlıyor” dedi.

Öte yandan Sapphire kulesinde çalışan işçilerin ücretlerinin ödenmediğini hatırlatan Urbarlı, Sapphire İşçileri Dayanışma Platformuna ait bir görüntüyü paylaşımına ekledi.

İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği, kararında, Urbarlı’nın söz konusu paylaşımlarında “ticari itibarı zedeleyici ve gerçek dışı suçlayıcı paylaşımların yapıldığı, yayının içeriği sunuş şekilleri dikkate alındığında basın ve düşünceyi yayma hürriyeti olarak değerlendirilemeyeceği, talepte bulunanın kişilik hakları bu yayınlar ile ihlal edildiğine” hükmetti.

Mahkeme kararında “Somut olayda haber alma verme, yorum ve eleştiri ile ifadelerin, ifadeyi açıklama hürriyetleri kapsamında kalamayacağının” anlaşıldığını öne süren karar, söz konusu içeriklerin yayından kaldırılmasına kesin olarak karar verildiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR