Uluabat Gölü’ne akan derelere kimyasal atık: Kar beklerken beyaz köpükle kaplandı

Çevre Bakanlığı ekiplerinin incelemesine göre, Uluabat'a akan derelerde meydana gelen köpüklenmenin nedeni, tarımda kullanılan zehirli ilaçların yağmur suyuyla birlikte kanala karışması.

BURSA- Türkiye‘nin en büyük göllerinden birisi olan Uluabat Gölü’ne akan derelerde beyaz köpüklerin ortaya çıktı. Suda inceleme yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, olayın zirai ilaç kalıntılarının suya karışmasından kaynaklandığını açıkladı.

Uluabat, Nisan 1998’de bakanlık tarafından ‘Ramsar Alanı’ olarak kabul edilmiş ve 4. Uluslararası EXPO 2000 Konferansı‘nda uluslararası ‘Yaşayan Göller Ağı’na dahil edilmişti. Çevrede yaşayan köylüler göl suyunu, on binlerce dönümlük tarlasını sulamak için de kullanıyor.

Göle akan derelerde meydana gelen köpüklenmeyle ilgili konuşan DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir şunları söyledi:

“Kar beklerken bembeyaz felaketle karşılaştık. Köylülerimizin bize ihbarı üzerine buraya geldik. Burası Türkiye’deki yaşayan göl unvanına sahip tek göl ve uluslararası sözleşmeyle koruma altına aldığımız göllerden biri, çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor. Çok ciddi kuraklık yaşadığımız ve her damla su varlığımızı koruma altına almamız gereken şu dönemde koruma altındaki gölümüz çevre felaketiyle karşı karşıya. Kimyasal atık gölü kirletiyor. Bu kirlilik göldeki canlı türlerini tehdit ediyor”

160 bin dönüm araziyi suluyor

Gölün bulunduğu bölgede yer alan Yavelli Köyü Muhtarı Ersin Demir de sudaki canlıların yok olma tehlikesi altında olduğunu ileri sürerek, “Uluabat Türkiye’nin en değerli göllerinden bir tanesi. Mustafakemalpaşa ilçesinde 160 bin dönüm araziyi bu gölden suluyoruz. Ektiğimiz ürünleri bu kirli suyla sulamak durumunda kalıyoruz. Hayvanlarımız da bu sudan içiyor” dedi.

İlaç atıkları göl yüzeyinde birikmiş

Köylülerin şikayeti üzerine harekete geçen Bursa Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bölgede inceleme başlattı. Yapılan denetimlerde, bölgede herhangi bir endüstriyel tesisin olmadığı ve göle giden Çapraz Deresi’ne yapılan DSİ’ye ait sulama kanalı membasında herhangi bir olumsuz koku, illegal atıksu deşarjının olmadığı belirtildi.
Denetim sonucunda oluşan koku ve köpüklenmenin bölgede iki gündür devam eden yağış nedeniyle tarımda kullanılan ilaçların yağmur suyuyla beraber kanala gitmesi nedeniyle yaşandığı, bölgedeki kirliliğin müdürlük tarafından takibinin yapıldığı bildirildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR